POVRATAK PRIRODI

Julia Roberts: Botoks mi je zaledio lice

Probala sam botoks, priznajem. Učinila sam to samo jednom i sljedećih nekoliko mjeseci bila sam permanentno – iznenađena. Izraz lica bio mi je, naime, nakon injekcija u čelo zaleđen u tom položaju – kaže holivudska glumica Julia Roberts , koja je u 45. godini definitivno kandidatkinja za neki od ozbiljnijih anti-aging tretmana, ali nakon ovog lošeg iskustva to sigurno više neće biti botoks.

Sigurno je sigurno, kaže Julia, koja se, stoga, vratila tradicionalnim metodama borbe protiv bora i opuštene kože. Metode su, kaže, tradicionalne, ali preparati koje primjenjuje – revolucionarni. Julia Roberts, koju upravo gledamo kao glamuroznu Zlu kraljicu u filmu “Snjeguljica”, već je dvije godina zaštitno lice francuske kozmetičke kuće Lancome čija je nova krema Absolue L’Extrait i njezin najnoviji favorit. Ta njena izjava nije samo marketinška floskula, jer se na vlastitoj koži već uvjerila u njenu moć, s obzirom da Lancome svaki svoj super-proizvod ekskluzivno predstavlja odabranom krugu važnih klijentica i prije lansiranja na tržište.

Julia, dakle, već više od dva mjeseca potiče obnovu vlastitih stanica kože zahvaljujući regenerativnom eliksiru koji sadrži čak dva milijuna matičnih stanica ruže. I to ne bilo koje, nego Rose Lancome – hibrida boje fuksije stvorenog 1973. u rasadniku Georges Delbard – koja je i zaštitni znak te francuske kozmetičke kuće.

Korištenje biljnih matičnih stanica u kozmetičkoj industriji nije novost: sve je počelo prije nekoliko godina sa zelenom jabukom latinskog imena malus domestica, koja raste na ograničenom području u Švicarskoj, za čije je matične stanice dokazano da potiču regeneraciju matičnih stanica ljudske kože. Tu nije riječ o “običnim”, nego o superstanicama koje se nalaze u bazalnom (najdubljem) sloju, a odgovorne su za obnavljanje kolagena, elastina, hijaluronske kiseline i ostalih dijelova kože potrebnih za njen mladolik izgled. Samo jedna od deset tisuća stanica u bazalnom sloju je matična, i ona ima potrebu za za specijalnim hranjivim sastojcima – koji se kriju u superstanicama ekstraniranim iz nekih biljaka.

Dosad su ti sastojci – koji matičnim stanicama ljudske kože pomažu da održe regenerativnu i reproduktivnu sposobnost – pronađeni u spomenutoj zelenoj jabuci, u nekim morskim algama, motaru, alpskoj ruži i sličnim biljkama koje odolijevaju ekstremnim životnim uvjetima. Lancome prvi eksploatira ovu vrstu ruže, a pritom koristi jedinstvenu tehniku uzgoja matičnih stanica – fermogenezu. Riječ je o biotehnološkom postupku razvijenom u Lancomeovom laboratoriju za istraživanje biljnih stanica, koji omogućuje svakoj biljnoj matičnoj stanici idealno razvojno okruženje i tempo razvoja, uz očuvanje vlastite metaboličke stope i regenerativnog potencijala.

Sonja Mlinar

Linker
19. travanj 2024 05:27