ZVIJEZDA FESTIVALA

Judita Franković: S Markom mi je uvijek lijepo

Iako na spomen njenog imena svi pomisle na njen istančan odjevni stil, Judita Franković (30) mnogo je više od modne ikone. Talentirana, i uz to vrlo produktivna glumica, na ovogodišnjem Filmskom festivalu igranog filma u Puli, koji počinje večeras i traje sve do 28. srpnja, natječe se s čak tri filma. A zahvaljujući svojim mogućnostima transformacije u svakom od njih je drukčija, gotovo neprepoznatljiva – u romantičnoj komediji “Sonja i bik” redateljice Vlatke Vorkapić glumi vegetarijanku i žestoku aktivisticu za prava životinja, u drami “Djeca jeseni” redatelja Gorana Rukavine uspješna je odvjetnica, a u filmu “Na kvadrat” redatelja Radislava Jovanova Gonza s Ivanom Roščić glumi lezbijski ljubavni par.

Hoće li za koju od tih uloga osvojiti nagradu, uopće se ne brine – veseli se odlasku u Pulu zbog dobre atmosfere tijekom festivala, dobrog provoda i druženja s kolegama, a pratnja će joj biti dečko, tri godine stariji snimatelj Marko Brdar.

Uostalom, priznanja za njen rad do sada nisu izostala: još je 2009. za ulogu Tonke u predstavi “Judith French” osvojila tri priznanja: Nagradu hrvatskog glumišta, Marula na Marulićevim danima i “Fabijan Šovagović” na Festivalu glumca.

Kako se “modno” pripremate za Pulu i za svoje tri premijere? – Veselim se Puli, ljetu, opuštenom druženju s dragim ljudima, a najmanje se zamaram što ću odjenuti. Lani sam na premijeri “Ćaće” nosila haljinu kupljenu u Parizu, a u ormaru imam neke nenošene haljine domaćih kreatora: Aleksandre Dojčinović, Ani Ani, eNVy Rooma i drugih. U zadnji tren ću odlučiti što odjenuti, a možda si i nešto još kupim do Pule.

Što vam je bilo teže – razgolititi se na pozornici u predstavi “Judith French” ili snimiti scenu seksa s Jankom Popovicem Volaricem u filmu “Majka asfalta”? – Nije mi bilo najugodnije na pozornici, ali golotinja je u umjetničkom kontekstu bila opravdana pa smo Dražen Čuček i ja i to preživjeli. A kako se Janko i ja znamo još iz Exita, bili smo dosta opušteni pa smo rekli: “Ajmo to obaviti!” I obavili smo… bez ponavljanja. Privatno sam sramežljiva, ali u poslu s tim nemam problema. Tako sam bez problema snimila lezbijsku scenu s Ivanom Roščić u Gonzovom omnibusu “Na kvadrat”.

Judita Franković i dečko Marko Brdar Foto: PIXSELL

Kako te škakljive scene komentira vaš dečko, snimatelj Marko Brdar? – Marko me podržava u svemu, a Gonzov film je on i snimao. Prvi put smo surađivali prije dvije i pol godine, a tada smo se i zaljubili i prohodali.

Čime vas je osvojio? – Nešto je bilo magično u njemu kad sam ga ugledala i rekla prijateljici da želim s tim čovjekom piti čaj i pričati satima. S Markom mi je lijepo u svakom trenutku, i kad šutimo i kad razgovaramo, oboje volimo kuhati i popiti čašu vina, a zajednička nam je i ljubav prema putovanjima, umjetnosti, dobroj knjizi… Kao Djevice u horoskopu oboje smo vrlo uredni, pa se čak i u kućanskim poslovima dobro slažemo i nadopunjujemo: ja ne volim brisati prašinu, ali me opušta pranje suđa.

Marijana Marinović

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Cijeli intervju s Juditom Franković pronađite u tiskanom izdanju tjednika Gloria ili se pretplatite na PDF izdanje

Linker
21. travanj 2024 21:50