IN MEMORIAM

John Lennon: Ne želim biti mrtvi heroj

Na današnji dan prije trideset godina preminuo je legendarni glazbenik John Lennon . Ispred zgrade u kojoj je stanovao upucao ga je poremećeni obožavatelj Mark Chapman i tako prekinuo jednu od najkreativnijih glazbenih karijera u svijetu pop glazbe. Pjesme koje je skladao kao član grupe The Beatles, ali i njegovi samostalni projekti, i trideset godina nakon njegove smrti oduševljavaju brojne obožavatelje, što se najbolje vidi po brojnim izrazima sjećanja koje ovih dana možemo vidjeti po medijima, ali i privatnim profilima ljudi na Facebooku.

Časopis Rolling Stone odlučio je obilježiti godišnjicu Lennonove smrti objavljivanjem njegovog posljednjeg intervjua, koji je dao novinaru Jonathanu Cottu samo tri dana prije smrti.

– Ti kritičari s iluzijama koje su stvorili o umjetnicima, to je poput obožavanja idola. Oni vole samo umjetnike koji su u uzlaznoj putanji. Ja više ne mogu imati uzlaznu putanju. Oni žele mrtve heroje, poput Sida Viciousa i Jamesa Deana. Mene ni najmanje ne interesira biti mrtvi heroj. Zato, samo ih zaboravite – kazao je John Lennon u intervju, ni ne pomišljajući da će samo tri dana kasnije postati upravo ono čega se bojao.

Neke od izjava već su objavljene u tekstu kojim je Rolling Stone popratio njegovu smrt prije trideset godina, ali intervju nikada nije bio u cijelosti objavljen. Zato je i zanimljivo sada pročitati njegove riječi o suradnji s drugima.

– Odabrao sam surađivati sa samo dvije osobe: Paulom McCartneyem i Yoko Ono. Morate priznati da nije loš izbor – kazao je John Lennon.

Cijeli intervju bit će objavljen u novom broju Rolling Stonea, koji na kioske u SAD-u dolazi u petak, a izvatke je objavio Associated Press.

Linker
26. travanj 2024 06:30