CANNES 2009.

Jim Carrey donio snijeg na Croisette

U godini kada je svi gledaju kako što više uštedjeti na izdacima, Disney je odlučio u Cannes dovesti božićnu čaroliju. U svrhu promocije filma „Božićna priča“, na koju je utrošeno gotovo koliko i na prosječni hrvatski dugometražni igrani film, ulaz u luksuzni hotel Carlton prekriven je umjetnim snijegom, poslagan su božićna drvca, a topovi su određeno vrijeme čak i stvarali umjetni snijeg koji je padao na Croisette. Na temperaturi od gotovo 30 stupnjeva, sve je to izgledalo pomalo nadrealno, ali i nadasve zabavno.

Uz snijeg, u Cannes je došao i Jim Carrey, koji u najnovijoj adaptaciji Dickensonove božićne priče glumi Ebenezera Scroogea. Dobro raspoloženi Carrey zafrkavao je redatelja Roberta Zemeckisa, pravio se da želi započeti tučnjavu s novinarom te čak i zapjevao kao – Elvis.

– Koja je moja omiljena božićna pjesma? Pa, Elvis ih je imao nekoliko dobrih – odgovorio je holivudski glumac na press konferenciji, prije nego što se uhvatio mikrofona i imitiranja Kralja rocka.

Sva ta pompa, koja je uz dovođenje snijega i holivudskih glumaca obuhvatila i izgradnju privremene kino dvorane s najsuvremenijom opremom u dvorištu Carltona, nastala je zbog jednog od najvećih ovogodišnjih Disneyevih aduta. Naime, „Božićna priča“ prvi je u nizu 3D filmova s kojima slavni holivudski studio namjerava vratiti ljude u kino dvorane, a u Cannesu je održana i premijerna projekcija dvije scene iz filma u kojima se mogla vidjeti sva snaga nove tehnologije, koja omogućava gledatelju pravi doživljaj trodimenzionalnosti. Film je sniman uz tzv. motion capturing, koji je redatelju Zemeckisu omogućio da iskoristi glumačke kretnje i obogati ih uz pomoć digitalnih efekata. U tom igrano-animiranom svijetu sve je moguće, pa tako i da Carrey glumi Scroogea kao sedmogodišnjaka i starca, a uspio je „odraditi“ i sve duhove – prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Uz Carreya, film je promovirao i britanski glumac Colin Firth, koji se osvrnuo na tvrdnje da digitalizacija uništava umjetbost.

– Standardni način snimanja, u kojem glumac ispred sebe ima kameru zapravo je puno veća manipulacija. Ovako snimamo s kacigom na glavi, koja ima pričvršćene kamere i one prate svaki naš pokret. Isprva je čudno, ali nakon nekog vremena zaboravite na kacigu i počnete glumiti bez ograničenja, baš kao u kazalištu – kazao je Firth, a s njim se složio i Carrey.

– Digitalni efekti neće istisnuti glumu, oni će je samo obogatiti – kazao je Carrey.

„Božićna priča“ u kina bi trebala doći krajem studenog ili početkom prosinca.

Josip Jurčić

Sve o 62. filmskom festivalu u Cannesu doznajte na Glorijinoj posebnoj podstranici

Linker
26. travanj 2024 12:35