PUT DO USPJEHA

Jennifer Lawrence - nova tinejdžerica na filmskom tronu

Životna priča mlade Jennifer Lawrence nalikuje holivudskom filmu: iako nema nikakvog glumačkog obrazovanja, ta 21-godišnja djevojka iz Kentuckyja u samo nekoliko godina postala je jedna od najtraženijih mladih zvijezda, a film Igre gladi”, u kojem glumi glavnu ulogu, pobudio je veliku pozornost i prije nego što se počeo prikazivati. Snimljene prema prvom dijelu popularne književne trilogije Suzanne Collins, “Igre gladi” u svjetska kina dolaze uz nestrpljivo iščekivanje brojnih obožavatelja koje zanima kako je u film pretočena priča o televizijskom showu budućnosti u kojem sudjeluju djeca, a pobjednik je ono dijete koje ostane živo.

Među njima je bila i Jennifer Lawrence, koja je trilogiju pročitala i prije nego što joj je ponuđena uloga Katniss Everdeen, djevojke koja u smrtonosnom showu sudjeluje umjesto sestre.

– Kad sam čula da će se snimati film “Igre gladi”, prvo sam pomislila da će Hollywood opet uništiti jednu odličnu knjigu. No, onda sam upoznala redatelja Garyja Rossa i shvatila da imamo sličan stav o tom djelu. Za nas “Igre gladi” nisu uzbudljiv akcijski film o djeci koja se međusobno ubijaju, već tužna priča o tome kakvo bismo društvo mogli postati – otkrila je Jennifer Lawrence zašto je prihvatila ulogu u filmu.

Glumica je odrasla u predgrađu Louisvillea u Kentuckyju. Njezin otac Gary vlasnik je građevinske tvrtke, a mama Karen voditeljica kampa za djecu, pa je Jennifer ljeta provodila u prirodi. Budući da je odmalena maštala o glumi, kad joj je bilo 14 godina, nagovorila je roditelje da ju odvedu u New York kako bi pronašla agenta i otišla na nekoliko audicija. No, sreća joj se i prije prve audicije osmjehnula na ulici. Dok je s mamom hodala po Manhattanu, prišao joj je nepoznati muškarac, rekao joj da ima zanimljivo lice i zamolio da je fotografira jer je on glumački agent i traži nove glumice.

– Sada znam da je tip mogao biti neki perverznjak, na sreću, ipak je bio agent koji mi se uskoro javio i ponudio jednu malu ulogu – ispričala je Jennifer Lawrence. Dotad nije imala nikakvog iskustva osim što je glumila u nekoliko školskih predstava, ali redatelj je bio zadovoljan jer je na sceni bila prirodna. Vidjevši da zaista ima šansu postati glumica, Jennifer Lawrence je odlučila prije roka završiti srednju školu te se u potpunosti posvetiti učenju glume.

– Prve dvije godine sam bila grozna jer nisam znala što radim. No, na snimanjima sam učila i postajala sve bolja. Mislim da nikada neću prestati učiti i upijati nova iskustva – otkrila je Jennifer Lawrence. Nekoliko je godina glumila manje uloge u televizijskim serijalima u New Yorku, a onda se, dobivši dugotrajniji angažman u showu Billa Engvalla, preselila u Los Angeles.

U Los Angelesu je počela odlaziti i na filmske audicije, pa se uskoro pojavila u filmovima “Ravnice u plamenu” i “Poker House”, a posebno je zapažana njezina uloga u “Zimskoj kosti” redateljice Deborah Granik. Iako su je na audiciji isprva odbili, objasnivši joj da je prelijepa za ulogu siromašne seoske djevojke koja traži nestalog oca, dilera drogom, Jennifer Lawrence je bila uporna, pa je zatražila i drugu audiciju – i dobila ulogu.

Film je prikazan na festivalu Sundance, kritike su bile odlične, a mlada glumica je za tu ulogu čak bila nominirana za Oscara. Uskoro je počela dobivati i ponude za visokobudžetne filmove, pa se lani, na primjer, pojavila u ulozi mlade Mystique u hitu “X-Men: Prva generacija”, na čijem snimanju je upoznala i dečka, britanskog glumca Nicholasa Houlta . No, pravu zvjezdanu priliku dobila je tek s “Igrama gladi”, jer holivudski kritičari predviđaju da će taj film biti popularniji od “Sumrak sage”. Mnogi su je zbog toga počeli uspoređivati s Kristen Stewart , koja u “Sumrak sagi” glumi glavnu junakinju Bellu Swan.

– Ti filmovi nisu slični, ali vidjela sam i ja tekstove koji nas žele posvaditi, pa sam Kristen poslala e-mail, iako je ne poznajem. Htjela sam da zna kako su novinari izmislili moje izjave protiv nje, a ona mi je srdačno odgovorila i poručila: “Dobro došla u naš svijet u kojem iz svake izjave nastaje trač”.

Josip Jurčić

Linker
18. travanj 2024 15:05