Jennifer Lawrence at the Hollywood Foreign Press Association press conference for "X-Men: Apocalypse" held in London on May 8, 2016. (Photo by Yoram Kahana/Shooting Star) *** NO US TABLOID PUBLICATIONS *** NO USA SALES FOR 30 DAYS. *** Please Use Credit from Credit Field ***, Image: 285727129, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights *** No Tabloid Sales in the US ***, Model Release: no, Credit line: Profimedia, SIPA USA
 Foto: Profimedia / Profimedia, SIPA USA
FILM

Jennifer Lawrence kao posrnula milijarderka

Nakon što je osvojio Oscara za film “Oklada stoljeća”, redatelj Adam McKay uhvatio se u koštac s još jednom istinitom pričom koja je uzdrmala javnost, a za glavnu ulogu angažirao je oskarovku Jennifer Lawrence.

Variety piše kako film u čijem će se središtu naći Elizabeth Holmes, osnivačica medicinskog laboratorija Theranos, još uvijek nema naslov, ali nekadašnju najmlađu milijarderku utjelovit će slavna glumica Jennifer Lawrence, koja će film i producirati.

Elizabeth Holmes medicinsko-tehnološku kompaniju osnovala je 2003. godine s ciljem da razvije tehnologiju koja će krvne pretrage učiniti jednostavnijima, bržima i jeftinijima. Kompanija je razvila uređaj za testiranje krvi koji je sve to omogućavao te je za obavljanje testova trebalo samo nekoliko kapi krvi iz prsta. Elizabeth je novi način testiranja promovirala jednako pouzdanim kao i klasično vađenje venske krvi, a 2010. govorila je kako se može napraviti više od 200 različitih pretraga i u kratkom roku saznati razinu kolesterola, hormona štitnjače pa sve do testova za trudnoću i rak prostate.

Elizabeth Holmes, Health Technology Entrepreneur, attends the TIME 100 Gala,
FOTO: Profimedia / Profimedia, SIPA USA
Elizabeth Holmes 2015. godine na gala večeri magazina Time - FOTO: Profimedia

Ulaganja u njezin start-up postajala su sve veća i osnivačica i izvršna direktorica Theranosa postala je multimilijarderka. Elizabeth su mnogi zvali Steveom Jobsom moderne medicine, a Forbes i Fortune su je proglasili najmlađom milijarderkom koja je svoj kapital stekla sama, dok ju je magazin Time uvrstio na listu 100 najmoćnijih ljudi na svijetu. Ali odjednom se sve počelo urušavati: postavilo se pitanje pouzdanosti i učinkovitosti testiranja iz uzoraka kapilarne krvi koja se može pomiješati s tekućinama iz okolnog tkiva što može utjecati na rezultate pretrage. Theranos je primao pritužbe liječnika i medicinskih sestara koji su primijetili kako se krvni testovi na njihovim uređajima nisu poklapali s testovima provedenim u drugim laboratorijima, a početkom 2014. jedan od njezinih zaposlenika prijavio je da se manipulira testovima učinkovitosti Theranosovih uređaja. Nakon svega Elizabeth Holmes i njezina kompanija su se našle pod istragom te je Forbes nedavno objavio kako je vrijednost prošlogodišnje milijarderke ove godine završila na nuli.

Kontroverzi oko kompanije i osnivačice ne manjka za napet film čijeg se režiranja uhvatio redatelj Adam McKay, najpoznatiji po filmu “Oklada stoljeća” koji se temelji na istinitoj priči o nekoliko izuzetno vještih investitora koji su u razdoblju od 2007. do 2010. iskoristili situaciju stalnoga rasta cijena ne­kretnina i stvaranja velikoga broja hipoteka te su bogatstvo stekli nepopularnim, proračunatim klađenjem na financijski raspad.

Linker
25. travanj 2024 18:08