Foto: Bruno Konjević / CROPIX
MOJ NAJLJEPŠI BOŽIĆ

Jelena Jovanova: U Makedoniji pečemo pogaču s kovanicom

– Kao dijete, uvijek sam jedva čekala Božić. Ne samo zbog darova i kolača, nego zbog čarolije koja se u dječjim glavama stvara oko priče o Djedu Mrazu – kaže 23-godišnja makedonska glumica i zvijezda serijala “Tajne”.

– Kao i svi mališani, vjerovala sam u njega, ali jedan Djedov posjet vrtiću u Štipu, gdje sam tada živjela s obitelji, pamtit ću do kraja života. Naime, došao nam je neki čudni djedica: brada mu se odljepljivala, a odjeća je bila prilično jadna. Bilo mi je šest godina i bila sam sigurna da se to neki zli čovjek maskirao u Djeda Mraza pa sam gorko zaplakala. Smirila sam se tek kad je došla mama i donijela mi vrećicu sa slatkišima – prepričava Jelena Jovanova svoje najranije sjećanje na Djeda Mraza.

– Inače, kad sam bila mala, mama mi je svake godine za božićni dar isplela prekrasan šareni džemper, a za Badnju večer bi ispekla pogaču s kovanicom. Svi bismo se okupili oko stola, a tata bi razdijelio komade pogače: jedan za Isusa, drugi za kuću, treći za imanje, a preostali za članove obitelji. Najveći sretnik je bio onaj u čijem je dijelu bila kovanica jer je to značilo da će mu cijela godina biti puna sreće i blagostanja – ispričala je mlada glumica o običajima u svom kraju.

Linker
24. travanj 2024 00:26