Ivan Posavec
BRATSKA POVEZANOST

Jelena i Ivan Veljača: Čitamo si misli

Ona je knjige gutala kao slatkiše, a njemu je najzanimljivije štivo bila fantasy literatura. Ona voli kreativni nered, a on disciplinu, preciznost i točnost. Ona se najbolje izražava riječima, a on rukama… Ali Jelena Veljača (32) i njezin brat Ivan (28) u svojoj se različitosti ne sudaraju već dopunjuju, što je najvidljivije kad zajedno rade. Ona je, naime, bila scenaristica i kreativna producentica, a on scenograf u telenovelama “Ponos Ratkajevih”, “Zakon ljubavi” i “La­­rin izbor”. U rujnu će se, pak, vidjeti kakav su po­­sao napravili u serijalima “Stella” i “Zora dubrovačka”, koji će se prikazivati na Novoj TV. Ne­­su­mnjivo im nije bio lako: Ivan je za ljubavnu priču u ratnom Dubrovniku morao konstruirati set koji se prostire na više od 1000 četvornih metara, dok Je­­lena sa svojim suradnicima mora ispisati više od stotinu epizoda.

– Oboje smo radoholičari, a usredotočenost na posao i uspjeh te potrebu da se afirmiramo kroz rad usadili su nam roditelji Grozdana i Ivica. Mama, inženjerka zračnog prometa, i tata, inženjer strojarstva, bili su strogi i tvrdili da je marljivost najvažnija u životu. Petice u školi nisu bile nešto čime bismo se trebali hvaliti, već su se podrazumijevale. Na kraju smo oboje ispunili očekivanja ro­­ditelja, no nismo se “uvrgli” na njih. Oni su racionalni tipovi, a brat i ja kreativne umjetničke duše. Stoga je Ivan upisao Studij dizajna pri Ar­­hit­ek­ton­s­kom fakultetu, a ja glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu – kaže Jelena Veljača, koja se tijekom studija odselila iz stana na četvrtom katu zgrade u Folnegovićevom naselju, gdje je s bratom dijelila sobu s krevetima na kat. Odrastanje u Folki, mirnom zagrebačkom kvartu s mnogo ze­­lenila, u kojem je s bratom lovila guštere, smatra idiličnim.

Pročitali ste skraćeni tekst o Jeleni i Ivanu Veljači. Cijeli intervju potražite u tiskanom izdanju časopisa Gloria (br. 973). Ovdje se možete pretplatiti na PDF izdanje Glorije– u elektronskom obliku možete preuzeti samo jedan broj, no najviše štedite ako se pretplatite na 24 mjeseca.

Linker
16. travanj 2024 00:37