CANNES 2010.

Javier Bardem s pozornice slao poljupce Penelopi Cruz

Trebala je samo Zlatna palma da Javier Bardem pred cijelim svijetom prizna da voli Penelope Cruz. Španjolski glumačko-ljubavni par započeo je vezu 2007. godine, a prošlog su se ljeta navodno i zaručili, no o svojoj ljubavi nisu htjeli javno govoriti. Zajedničko pojavljivanje na crvenom tepihu najviše je što su dopuštali javnosti da vidi iz njihovog privatnog života, a na ovogodišnjem festivalu u Cannesu su čak i to izbjegli: na premijeri Javierovog filma “Biutiful” penelope se u dvoranu uvukla kroz sporedni ulaz.

No, kada je festivalski žiri proglasio da mu pripada Zlatna palma za najboljeg glumca, Španjolac nije ni pokušao sakriti osjećaje. Svojoj dragoj, koja je sjedila pokraj njega, dao je vrući poljubac, pohrlio na pozornicu te, nakon što je uzeo nagradu, još jednom joj poslao poljubac zrakom.

– Mojoj prijateljici, mojoj družici, mojoj ljubavi. Penelope, puno ti dugujem i jako te volim – dirljivim govorom posvetio je Bardem nagradu svojoj djevojci Penelope Cruz. U slavlju ga nije smetalo ni to što je žiri na čelu s predsjednikom Timom Burtonom odlučio da nagradu mora podijeliti s talijanskim glumcem Eliom Germanom, samohranim ocem u filmu “La Nostra Vita” (Naš život).

To nije bilo jedino iznenađenje koje je ponudio žiri 63. filmskog festivala u Cannesu. Iako su novinari imali druge favorite, Zlatna palma za najbolji film otišla je u ruke tajlandskog redatelja Apichatponga Weerasethakula za film “Lung Boonme raluek chat” (Ujak Boonme koji se prisjeća bivših života). Weerasethakul nije nimalo nepoznat redatelj, naprotiv svojim prijašnjim radovima stekao je poveći broj vjernih obožavatelja, no njegov lirski stil, u kojem zvuk i slika znače puno više od dijaloga i priče, miljama je udaljen od holivudske jednostavnosti. Zbog toga je opće mišljenje da je tajlandski redatelj najviše profitirao kanskim predsjednikovanjem Tima Burtona, također redatelja koji je tijekom cijele svoje karijere više pažnje pridavao stilu, a manje priči.

Kao dobra filmska vila, francuska glumica Juliette Binoche smijala se tijekom cijelog festivala sa službenog plakata, a na kraju je taj osmijeh još više razvukla saznavši da je dobila nagradu za najbolju glumicu. U filmu “Copie conforme” (Potvrđena kopija) iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija, Binoche glumi vlasnicu art galerije u Toskani, koja se zaljubi u engleskog književnika.

Grand Prix pripao je francuskom filmu “Des hommes et des dieux” (O muškarcima i bogovima), najbolji scenarij napisao je Korejac Chang Dong Lee za film “Poetry”, a najboljim redateljem proglašen je Mathieu Amalric, inače vrlo popularan francuski glumac, i to zahvaljujući filmu “Tournee” (Na turneji).

Josip Jurčić

Linker
14. travanj 2024 13:10