KUHINJA ŽARKA RADIĆA

Jastreb među prepelicama

Najveći izazov za mene je otkrivanje novih jela pa kad god dođem u neku novu zemlju ili grad, želim kušati nešto izvorno, što je mom nepcu dotad bilo nepoznato – kaže Žarko Radić, 57-godišnji glumac i ravnatelj Drame riječkog HNK Ivan pl. Zajc. A kako je živio u čak pet gradova i četiri države, za legendarnog Jastreba iz serijala “Kapelski kresovi” te Tomu Juraka iz sapunice “Villa Maria” uistinu se može reći da je gastronomski “potkovan”. Najviše, kaže, voli jela iz djetinjstva, odnosno, iz rodnog Splita – pašta-fažol, ribu s gradela, blitvu na lešo, pašticadu… U Beogradu, gdje je studirao glumu te živio i radio od 1969. do 1991., naučio se na “težu” hranu, poput mesa s roštilja, gurmanske pljeskavice i zapečenog graha, a u Montrealu i Bostonu, gdje je proveo devet godina prodajući namještaj, naviknuo se na – fast food. No, kako su oba grada na moru, jeo je ondje i mnogo ribljih specijaliteta koji, doduše, nisu ni približno tako dobri kao u našoj kuhinji. Posljednje tri godine, otkako živi i radi u Rijeci, Žarko ponovno uživa u mediteranskim jelima, a kako mu supruga Snježana te sinovi Vedran (32) i Ognjen (26) žive u Sjedinjenim Državama, za štednjakom je – sam svoj majstor.

– Kuhati sam naučio još prije deset godina, ne samo zato što sam na to bio “osuđen” zbog samačkog života nego i stoga što me hrana istinski zanima. Prikupio sam gomilu kuharica i krenuo u akciju. Počeo sam s juhama, jer ih obožavam i nisu komplicirane za pripravu, a “dogurao” sam do pašticade s njokima, koju svi hvale. Danas znam pripraviti dvadesetak jela i na to sam veoma ponosan – hvali se Žarko Radić, koji finom “papicom” voli iznenaditi i prijatelje kad mu dođu u posjet. Kad, pak, ne stigne kuhati, najradije ode u mjesto Pobri pokraj Opatije, gdje je restoran Pužev breg, i gdje ga vlasnici Ivanka Krolo i Luciano Apparuti uvijek obraduju domaćom tjesteninom, pripravljenom prema originalnim talijanskim receptima, te finim crnim vinom. Iako je gurman, glumac ipak pazi da ne pretjera s hranom. Izbjegava kasne obroke jer tada ne može zaspati, a trudi se i da na njegovu jelovniku uvijek bude mnogo voća i povrća. Od neobičnijih jela koja je kušao, Žarko Radić ističe teleći odrezak s umakom od trešanja, koje je kao student glume jeo u Istočnoj Njemačkoj, te žablje krakove.

– Kombinacija slatko-slano isprva me užasavala – kaže Žarko Radić – no na kraju, kad sam se uvjerio da i neka netipična jela imaju izvrstan okus, taj se otpor slomio.

Damir Leljak

Linker
19. travanj 2024 00:55