GLUMAC I STUDENT

James Franco: S Juliom Roberts je uvijek zabavno

Nikada nisam bio nervozniji, ali će na dodjelu doći moja baka i ostali članovi obitelji pa će mi biti lakše. Dob­­ro je što kao voditelj mogu pozvati koga god želim – našalio se američki glumac James Franco (32), koji će 27. veljače s kolegicom Anne Hatha­way voditi 83. dodjelu najprestižnijih filmskih nag­ra­da na svijetu.

Igra sudbine je, pak, htjela da taj glumac portugalsko-švedsko-ruskih korijena dobije priliku da bude prvi u povijesti koji će iste večeri na pozornici biti domaćin i, možda, dobiti Oscara jer je nominiran za ulogu u filmu “127 sati”. U svakom slu­čaju, ovo mu je sjajan nagovještaj najuspješnije godine do sada – James Franco kao da žanje ono što je u 2010. posijao.

Uspješna godina počela je na Berlinskom filmskom festivalu, gdje su ga svi kritičari hvalili zbog sjajno odigrane uloge pjesnika Allena Ginsberga u filmu “Howl”, nastavila se s ulogom u filmu “Jedi moli voli”, u kojem mu je partnerica bila Julia Roberts, a dobiva odlične kritike i za ulogu planinara Alana Ralstona, čija je životna avantura inspirirala film “127 sati”. Osim toga, američka publika ga gleda i u sapunici “General Hospital”.

Franco je, uza sve to, lani završio studij kreativnog pisanja na Sveučilištu Columbia, objavio knjigu poezije “Palo Alto” te je upisao studij engleskog jezika na Yaleu. Znanje ga očito zanima jer je već završio studij engleske književnosti na Sveučilištu California u Los Angelesu, na kojem je, za razliku od uobičajenih 19, od­­slušao čak 62 kolegija. A kako mu sve to nije dovoljno, još paralelno studira film na Sveučilištu u New Yor­ku, poeziju na Warren Willson Collegeu, dizajn na Rho­­de Island School of Design te književnost na Brook­­lyn Collegeu. Kako uspijevate kombinirati glumu i studiranje? – Nije teško jer sam dobro organiziran. Glu­mio sam tijekom ljetnih praznika. Po­­neku ulogu, ako nije zahtijevala mnogo vremena, prihvatio bih, doduše, i tijekom fakultetske godine. U svakom slučaju, studij mi je bio važniji od glume.

Kako vam se svidjelo glumiti uz Juliju Roberts u filmu “Jedi moli voli”? – S Julijom je uvijek zabavno, pa je tako bilo i na snimanju filma. Doduše, uloga nije velika. Snimio sam je u samo pet dana, pa mogu sam žaliti što je zabava kratko trajala.

Zašto ste prihvatili ulogu u sapunici “General Hospital”? – S prijateljem sam pripremao art film u kojem je moj lik bivši glumac iz sapunice. Dok smo razgovarali o filmu, prijatelj mi je rekao kako bi bilo zanimljivo vidjeti me u nekoj sapunici. Prvo sam se nasmijao, no uskoro me ta ideja počela privlačiti. Sapunice uglavnom smatraju niskokvalitetnom zabavom. Rade se na brzinu i pune su klišeja, ali znam mnogo filmova koji su lošiji od sapunica, samo što su snimljeni s većim budžetom, pa je blještava scenografija prikrila scenarističke i glumačke rupe. Što sam više razmišljao o tome, to sam zapravo više želio vidjeti kako je snimati sapunicu, pa smo nazvao producente “General Hospital” i pitao ih mogu li dobiti neku ulogu, a oni su odmah pristali.

Josip Jurčić

Pročitali ste skraćenu verziju intervjua. Sve o Jamesu Francu pronađite u tiskanom izdanju Glorije (br. 842) ili se pretplatite na PDF izdanje.

Linker
25. travanj 2024 11:21