INSTAGRAM
HRANA JE LIJEK

Jabuka - simbol besmrtnosti, podizač raspoloženja, čistač organizma

Poznata je uzrečnica: Jedna jabuka na dan, tjera doktora iz kuće van! Saznali smo zašto je to tako i koje su blagodati ove ljekovite voćke koja, ne biste vjerovali, pripada porodici ruža.

Nakon što ju je Aleksandar Veliki iz srednje Azije donio u Makedoniju i proširio Europom, jabuka je pronašla put do mnogih domova, štandova i vrtova diljem svijeta.

Ova voćka s vrlo snažnom simbolikom znanja i besmrtnosti, ali i grijeha i seksualnosti, prisutna je u mnogim mitskim, biblijskim i sličnim pričama, ali svoju najveću ulogu odigrala je u svakodnevnom životu mnogih ljudi koji su prepoznali njene blagodati.

Osim što 100 g jabuke sadrži otprilike 85 g vode, 10,9 g ugljikohidrata te 3 g dijetalnih vlakana, u njoj ima i do 40 mg vitamina C, potom vitamina A, E, B1, B2, B6 te beta-karotena. Sadrži i minerale, mnogo kalija (100 do 180 mg) te kalcij, fosfor, magnezij i željezo.

U jabuci se krije i serotonin pa je u podizanju našeg raspoloženja uspješnija čak i od pločice čokolade. Također sprječava nakupljanje štetnih tvari u krvi, snižava povišeni kolesterol, sprječava začepljenje krvnih žila pa tako smanjuje rizik od pojave tromboze i ateroskleroze, a pozitivno djeluje i na rad srca.

Jabuke su izvrsne za čišćenje organizma jer potiču rad jetre i mokrenje. Zahvaljujući svom sastavu, jabuka stvara osjećaj punoće i sitosti pa je dobar izbor kod dijeta. Zbog kalcija i fosfora koji sadržava, jabuka dobro utječe na izgradnju kostiju i zubi, a flour pomaže pri sprječavanju karijesa.

Neki podaci govore kako prosječan Hrvat pojede 15 kg ove magične voćke godišnje, ali valja imati na umu kako je jabuka voće koje zadržava veliku količinu pesticida pa treba birati one iz organskog uzgoja.

Latinska uzrečica Ab ovo usque ad mala u prijevodu znači Od jajeta sve do jabuke jer je u prošlosti bilo uobičajeno obrok započeti jajetom, a završiti jabukom. S obzirom na njene brojne blagodati, mi vam preporučujemo jabuku za doručak i kao međuobrok, svaki dan.

Linker
22. travanj 2024 17:00