AMANDA SEYFRIED

Ja sam obiteljski tip

Iako su joj samo 22 godine, Amanda Seyfried, glu­mi­ca iz gradića Allentowna u Pennsylvaniji, kći terapeutkinje i ljekarnika, već ima dugu karijeru. Počela je kao manekenka s 11 godina, zatim su zaredale manje uloge na televiziji, pa je do dvadesete glumila u sapunicama “The Guiding Light”, “As The World Turns” i “All My Children”.

No, veće uloge su joj izmicale, i iako je željela postati glumica, misleći da za to nema šan­se upisala je fakultet – ali ga nije pohađala. Prije po­četka školske godine je, naime, dobila ulogu u filmu “Mean Girls”, u kojem je glavnu ulo­gu odigrala Lindsay Lohan. Potom joj je krenulo pa smo je mogli vidjeti u sporednim ulogama u filmovima “Veronica Mars” i “Alpha Dogs”, no tek je u fil­mu “Mamma Mia!” dobila priliku da se okuša u gla­v­noj ulozi. A kako je taj mjuzikl, nadahnut pjesmama švedske grupe Abba, jedan od najvećih ovogodišnjih filmskih hitova – samo u Hrvat­skoj vidjelo ga je već 80 tisuća ljudi – zahvaljujući toj ulozi mlada je glumica po­stala zvijezda pa ju je i američki časopis Vanity Fair stavio na naslovnicu kao pripadnicu novog holivudskog vala.

Kako ste dobili ulogu u filmu “Mamma Mia!”?

– Bila je to samo još jedna audicija. Mislila sam da nemam veliku šansu jer sam očekivala da glavna glumica treba biti grčkog podrijetla, ili barem nalikovati Grki­nji. No, nekoliko mjeseci poslije doznala sam da će Meryl Streep glumiti majku pa sam shvatila da ima nade i za mene. Tek sam tada otišla pogledati predstavu u New Yorku, a zatim sam otišla na pjevačku audiciju. Benny­ju Anerssonu iz grupe Abba svidio se moj glas. Zar to nije čudesno?

Za vas to vjerojatno nije bilo traumatično kao za vaše kolege Piercea Brosnana i Stellana Skarsgaarda, koji nemaju glazbenog iskustva?

– Istina, ja sam dvije godine išla u glazbenu školu, gdje sam vježbala operno pjevanje, ali nikad se nisam smat­rala pjevačicom, nego glumicom. Bilo mi je mnogo lakše na sljedećoj audiciji, kod redateljice Phyllide Llo­yd. Ona je vjerovala u mene i zauvijek ću joj biti zahvalna zbog toga. Pružila mi je mogućnost koja mi je, mo­ž­da, promijenila život. Snimali smo film u Londonu i u Grčkoj, i bilo mi je predivno. Zaljubila sam se u London i željela bih ondje živjeti, ali si to još ne mogu priuštiti.

Gdje sada živite?

– U New Yorku. Sviđa mi se grad, imam u njemu mnogo prijatelja i, osim toga, ondje mi ne treba automobil pa mi je život jeftiniji nego u Los Angelesu, na primjer. Pretpostavljam da vam sad novac ipak više nije problem.

– Dobila sam pristojan honorar, ali ne mislim da se mogu opustiti i početi raskošno živjeti. Ovo je tek moja prva glavna ulogu u uspješnom filmu i nitko mi ne jamči da neće biti i posljednja.

Ali iz vaših prijašnjih izjava ne bi se moglo zaključiti da ste štedljiva osoba: navodno ste se pohvalili da imate tisuću traperica i da na njih trošite mnogo novca.

– To nije istina, niti sam to ikad rekla, čak ni u šali. Ponekad poželim odjenuti lijepu haljinu, ali uglavnom nosim one koje mi pripremi stilist. Ne moj, da se odmah razumijemo, jer ga nemam, nego stilist zadužen za premijere filmova u kojima glumim. Naravno, te haljine moram vratiti. Priznajem jedino da volim nositi traperice i da se u njima dobro osjećam. Imam nekoliko pari, ali ni približno onoliko koliko mi se pripisuje.

A biste li sad dali mnogo novca za odjeću?

– Nikad ne bih kupila skupu torbicu ili haljinu, ali bih kupila skupe traperice ako mi se zaista svide. Naravno, dvaput bih promislila prije nego što se odlučim. Jasno, i najskuplje traperice ne stoje ni desetinu cijene skupljih torbica ili haljina. Nisam u mogućnosti davati nekoliko tisuća dolara za krpice, ma koliko mi se sviđaju.

Kako je bilo glumiti s Meryl Streep?

– Meryl je divna, topla osoba i fantastična glumica. Uvijek je svjesna da svako na snimanju ima svoju ulogu i kako ne treba misliti da je njezina važnija od drugih. Osim toga, primijetila sam koliko joj je obitelj važna. To mi se svidjelo jer sam i ja obiteljski tip. Volim zabave poslije završetka snimanja nekog filma, ali nisam osoba koja ima osjećaj da joj je dan propao ako do jutra nije ludovala u nekom noćnom klubu. Ja sam, na primjer, na snimanje u Grčku pozvala mamu i baku. Djed je nedavno umro i bilo joj je teško, pa sam mislila da će joj takav jedan izlet olakšati dušu. Pristala je nakon dugo nećkanja i na kraju se sjajno zabavljala. Svi su se muški članovi ekipe vrtjeli oko nje i godila joj je ta pažnja.

Kakvi su vaši planovi poslije ovog filma?

– Završila sam snimanje horora “Jennifer’s Body” pre­ma scenariju Diablo Cody, i komediju “Boogie Woo­gie”, a sad se veselim što ću snimati film “Dear John” sa sjajnim redateljem Lasseom Hallstromom.

Feđa Kalebić

Linker
27. travanj 2024 04:31