KRISTIJAN CURAVIĆ I ALFE

Iz morskih dubina u ledene visine

Je li ovo invazija, vojna vježba, snima li se ovdje neki akcijski film – pitali su se stanovnici Vrsara, ljetovališta na zapadnoj obali Istre, čiji su aeroklub 31. veljače “okupirali” padobranci u tamnim kombinezonima. Laknulo im je kad su čuli da njihov mir u mrtvoj sezoni ne remete “vanjski i unutarnji neprijatelji” već da su im u goste stigli Mario Hiveš, Hrvoje Sladetić, Josip Babok, Davor Šalaj, Ivan Sučić i Dejan Horvatiček, ljubitelji ekstremnih sportova okupljeni u udrugu Alfa Extreme Team, koji su se ondje, zajedno s Kristijanom Curavićem, svjetskim prvakom u ronjenju na dah ispod leda, pripremali za nesvakidašnji pothvat – skok s 5000 metara iznad Sjevernog pola, što će pokušati ostvariti u travnju. Skakat će iz ruskog aviona antonov 74, a padobran će otvoriti na 1200 metara.

– To, koliko znam, još nikome nije uspjelo, a Rusi su prije nekoliko godina ostvarili rekord od 4000 metara. Neće biti lako, štoviše, moglo bi biti i pogibeljno: temperatura zraka ondje je minus 60 stupnjeva, troposfera je na polovima tanja nego inače pa ima manje kisika – iako nam ga ondje treba više jer je hladno – a vjetar puše nesmiljenom brzinom, 15 do 16 metara u sekundi. Osim toga, zbog bjeline se teško orijentirati, a u slučaju neke nezgode, nitko nam ne može pomoći jer u blizini nema bolnice – objašnjava 34-godišnji Kristijan Curavić i dodaje da su dosad trojica muškaraca u pokušaju da skoče i s manje visine – poginuli. Stoga, dodaje, treba imati kvalitetnu opremu, a u njihovu slučaju to će biti neoprenska maska – od tog materijala se izrađuju i ronilačka odijela – te troslojna nepropusna odjeća koja će ih “čuvati” od smrzavanja. Isto tako, važno je imati zdrava pluća, srce i vid te biti u vrhunskoj psihofizičkoj formi.

– Četiri puta na tjedan imamo naporne treninge: dnevno pretrčimo 6-8 kilometara, preplivamo 3-4 kilometra, dižemo utege te, naravno, skačemo s padobranom s visine od 4000 i 5000 metara. Nastojimo izvesti 6-8 skokova dnevno, a dok “letimo” imamo manje odjeće kako bismo se priviknuli na hladnoću koja nas očekuje. Treniramo uglavnom u Aeroklubu Vrsar jer su ondje najpovoljniji vremenski uvjeti, to jest, ima najviše lijepog vremena – govori Kike, koji se skakanjem s padobranom počeo baviti prije godinu dana, kad se povezao s dečkima iz Alfa Extreme Teama.

– Iza sebe imam 50 skokova, a za padobranstvo sam se odlučio jer sam želio razbiti monotoniju nakon 15-godišnjeg bavljenja ronjenjem – objašnjava Kike, koji svojim podvizima izluđuje djevojku Nikolinu Pišek, 32-godišnju voditeljicu na Novoj TV, s kojom je u vezi godinu i pol. No, ona ga od ove avanture i ne pokušava odgovoriti jer zna da je ne bi poslušao. Nakon što doskoči na Sjeverni pol, pokušat će to ostvariti i na Južnom polu, s tim da će ondje i zaroniti na dah. Kike je, naime, u travnju 2005. postavio svjetski rekord u ronjenju na dah pod ledom Sjevernog pola, zaronivši 51 metar na temperaturi mora od minus dva stupnja.

– Teško je usporediti ronjenje i skok s padobranom – govori Kristijan Curavić – jer su to dvije potpuno različite stvari. No, ja sam po “struci” ipak ronilac i to će mi uvijek biti na prvom mjestu.

Damir Leljak

Linker
18. travanj 2024 17:23