RAZOTKRIVANJE

Ivica Propadalo: Previše sam se okretao za ženama

Likovni umjetnik, scenograf i glazbenik Ivica Propadalo, rođen prije 59 godina u Livnu, autor statue Porina i Dore, na zagrebačkom Cvjetnom trgu postavio je svoj prvi spomenik, posvećen Nikome i Ničemu: njegov sastavni dio bila je spalionica u kojoj su građani u tri dana mogli spaljivati sve ono što im smeta i svakodnevno im zagorčava život.

Zašto ste u središtu Zagreba postavili spomenik Nikome i Ničemu? – Još kao pionir gledao sam kako važni i poznati ljudi podižu i otkrivaju spomenike drugim važnim i poznatim ljudima i šepire se, dok sam ja s drugovima iz škole u tim situacijama bio puki dio scenografije. Davne 1984. tu sam instalaciju prijavio za Zagrebački salon i bila je odbijena, kao i moj prijedlog da za Silvestrovo te godine na Trgu Republike postavimo spalionicu, u kojoj bi nestalo sve negativno iz tekuće godine. Trebalo je četvrt stoljeća da selektorica Mani Gotovac uvrsti tu moju instalaciju u program festivala Jesen u Zagrebu.

Zbog čega ste na njegovo otvorenje pozvali poznate osobe: Davora Dretara Dreleta, Josipu Lisac, Mani Gotovac i druge? – Kad se otkriva spomenik Nikome i Ničemu, potrebna je prisutnost poznatih ljudi, novinara i fotografa da bi performans uspio i dobio prostor u medijima.

Što biste vi poželjeli spaliti? – Mnogo toga, ali više od svega bih želio da prošle godine nije ni bilo… Mama i brat bi mi u tom slučaju još bili među živima.

Proslavili ste se kao glazbenik: što vas motivira da i danas svirate bas u grupi Teška industrija? – Glazba je moja prva ljubav, a uz nju manje razmišljam o prolaznosti života i sličnim glupostima. U čemu je tajna vašeg uspjeha? – U tome što sam pronašao sebe, imao puno sreće, bio uporan i rodio se s nešto talenta. Koje ste najvažnije savjete dali svojoj djeci? – Pametnom savjet ne treba, a budala ga ne zna koristiti. Hvala Bogu, sve je dobro ispalo: Lana je odvjetnica, a Marko suvlasnik PR agencije.

Kako ste se osjećali kad vam je kći predstavila prvog dečka? – To je bilo davno, bila je još mlada pa je nisam ozbiljno shvatio. Koje ljudske osobine najteže podnosite? – Ne podnosim dosadne i škrte ljude, sve ostalo se može tolerirati.

Što smatrate svojim najvećim porokom? – U životu sam se previše često okretao za ženama i gledao u čašu s crnim vinom… Na što biste potrošili posljednji novčić? – Na intimnu večeru s dragom osobom, ako je moguće ženskog spola, uz čašu dobrog plavca. Možete li se zamisliti u mirovini, ne radeći ništa? – Nikako. Imam mnogo planova koji mi neće dopustiti da mirujem.

Ines Stipetić

Pročitali ste skraćeni tekst. Cijelo razotkrivanje s Ivicom Propadalom pročitajte u novoj Gloriji (br. 772) ili se pretplatite na PDF izdanje.

Linker
20. travanj 2024 14:12