NIJE SVE NA PRODAJU

Ivana Runjić: Neil Diamond nudio je milijun za 'Galeba'

U noći kad je Ivana dolazila na svijet, tata Zdenko napisao je jednu posebnu pjesmu – “Ključ života”. Posvetio ju je svojoj novorođenoj bebi i supruzi Vedrani. Stigao je pred rodilište i zapjevao je pod prozorom. Tako je dolazak na svijet svoje kćeri Ivane dočekao Zdenko Runjić , prerano preminuli antologijski skladatelj za čije je skladbe, kako se to sada doznalo, milijunske iznose nudio i slavni američki kantautor Neil Diamond .

– Neil je uistinu bio veoma zainteresiran za tatino djelo – ispričala je za Jutarnji list šest godina nakon Runjićeve smrti njegova kći, prisjećajući se događaja koji se često prepričavao u domu Runjićevih.

– Neil je zalazio u jedan restoran u Los Angelesu, koji je držao tatin prijatelj. Tu su se uvijek vrtjele tatine skladbe. Kad je Neil čuo pjesmu ‘Galeb i ja’, fasciniran skladbom odmah je zatražio kontakt s tatom. Ubrzo je stiglo njegovo pismo s pravom poslovnom ponudom. U to je vrijeme Diamond tati ponudio čak milijun dolara da mu prepusti prava za svjetsko tržište. Tata ga je, dakako, odbio.

To je bila posve uobičajena reakcija za mog oca jer za njega je vrijedila ona stara poslovica da nije sve na prodaju. Svaka će pjesma sama naći svoj put – prisjeća se tatinih riječi Ivana. No, Diamondova je ponuda bila samo jedna od brojnih koje su stizale na adresu velikog autora hitova.

I posljednjih je dana tisuće ljudi zaintrigirala japanska pjevačica Izumi Yamagucchi izvedbom Runjićeva Četiri stađuna, čime se ponovno pokazalo da djelo proslavljenog autora ne poznaje granice.

Ta glazbena legenda, koja je napisala 660 skladbi za pamćenje, umrla je u listopadu 2004., dan nakon 62. rođendana.

– Zaklela sam se da to neće biti tatin kraj – kazala je tada shrvana Ivana. I uistinu, usprkos teškoćama, boli od gubitka koja ni poslije šest godina ne jenjava, Ivana kao da je preuzela “Ključ života” koji je za nju tata stvorio. I baš kao što stihovi te pjesme kažu “ljubav znači i mnogo više”, potrudila se da, u spomen na oca, njegovo neupitno glazbeno umjetničko djelo ne padne u zaborav. Da je u tome uspjela, potvrđuju tradicionalne, već šeste Runjićeve večeri koje će se održati 3. listopada na sceni splitskog HNK pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića .

Linker
02. svibanj 2024 14:01