ŠEPRTLJA ZA ŠTEDNJAKOM

Ivana Radovniković: Kuhinja je bila izvor svih mojih frustracija

Ivana Radov­niković (25) godinama je u kuhinji bila prava “pegula” – iz ruke bi joj ispala staklenka sa solju, po podu bi joj se prosulo brašno, zagorio odrezak u tavi, ili bi joj plamen s plinskog štednjaka zahvatio nespretno odloženu kuhinjsku krpu…. Zbog zagorjelih kuhinjskih krpa, ali i kuhinjskih rukavica, diplomirana politologinja priznaje da se nagutala dima te da su je se roditelji – majka Ozana i otac Albert, oboje profesori tjelesnog odgoja – u jednom razdoblju bojali ostaviti samu u kuhinji.

– Toliko sam bila nespretna da je kuhinja postala izvor svih mojih frustracija. Kad sam prije sedam godina došla na studij u Zagreb, iako je moj podstanarski stančić imao lijepu kuhinju i sve u njoj što je bilo potrebno, štednjak sam zaobilazila u velikom luku. Hranila sam se sendvičima, podgrijavala gotova jela… i posljedice takvog načina prehrane ubrzo osjetila na vlastitom zdravlju: svaka viroza bila je “moja”, stalno sam šmrcala, osjećala se umornom i bezvoljnom – prisjeća se pjevačica, koja je dotad u Zadru jela zdravo, sezonske na­­­­mirnice, i to uglavnom iz vrta svojih roditelja ili, pak, bake Marije i djeda Miljenka.

Pri­sjećajući se s nostalgijom njihovih neprskanih “poma” i domaće blitve, u jednom je trenutku rekla “odlučno ne” sendvičima. S mamom se dogovorila da joj pošalje recepte prabake Olge (88), čile starice koja svaki dan kuha i ne dopušta kćeri Mariji, Ivaninoj baki, da joj pomaže. Recepte joj je mama u telefonskom razgovoru još detaljno objasnila, naglasivši da treba kuhati strpljivo, koncentrirano, paziti na svaki detalj, po mogućnosti na tihoj vatri, i držati kuhinjske krpe podalje od štednjaka…

– Počela sam s paštom, koja mi je i danas omiljeno jelo. Ta naoko jednostavna jela zapravo je najteže pripremati. Primjerice, recept za špagete s maslinovim uljem, češnjakom i ljutom papričicom, koji jako volim, vrlo je jednostavan. No, dovoljna je sekunda nepažnje da češnjak u vrućem ulju dobije previše boje i pokvari jelo s previše gorčine. Ili da mi papričica izgori. Sad taj talijanski specijalitet odlično pripremam, no dok sam se uvježbavala, bilo je svega – odaje, dodavši kako joj je svojim savjetima pomogao chef Slaven Todorovski iz talijanskog restorana Il Secondo, u koji često odlazi po inspiraciju.

U učenju kuhanja pomogao joj je i dečko Stjepan Marković (30), diplomirani ekonomist i gitarist bendova Raspašoj i DRAMA. Hodaju se­­dam godina, a odnedavno i žive zajedno pa je bilo prilike da je nauči pripravljati mesna jela u bogatim, tamnim umacima, u čemu je on pravi majstor. Kad zajedno pripremaju gulaš, pripravljaju ga u velikim loncima, podijele na porcije i zamrznu – što se pokazalo korisnim kad im nenadano prijatelji banu na vrata. Zajedno će, naravno, osmisliti i jelovnik za privatnu feštu, kojom će dogodine proslaviti izlazak Ivaninog trećeg albuma – za koji je nedavno snimila najavni spot “Danas igraš sam”.

Tanja Vučičević

Linker
23. travanj 2024 10:07