IVAN POSAVEC
SVE SAMO NE TIPIČNA

Iva Tolić - uspješna znanstvenica koja se odlučila vratiti u Hrvatsku

Nikada u povijesti hrvatske znanosti jedna žena nije dobila više novca za svoja istraživanja od zagrebačke biologinje Ive Tolić (41), koja se nakon devet godina provedenih na čelu istraživačke grupe Instituta Max Planck u Dresdenu, vratila u rodni Zagreb.

Naša trenutačno najpoznatija znanstvenica nije mogla sakriti osjećaje kad su joj članovi Europskog istraživačkog vijeća (ERC) nedavno u Bruxellesu uručili grant od 2,15 milijuna eura, koji je zaslužila svojim inovativnim projektom istraživanja stanične diobe – Iva pršti od veselja jer bi rezultati njezinih istraživanja u budućnosti mogli koristiti u traženju lijekova protiv raka i neplodnosti.

Foto: Ivan Posavec

A zagrebačka znanstvenica nipošto se ne uklapa u kalupe o povučenim i uštogljenim znanstvenicima – ona će uvijek naći naci vremena i za svoje neznanstvene interese – osam godina mlađeg supruga, sina, lijepu odjeću i provode.

Kristinka Šćavina

Priča o ovoj nadasve zanimljivoj ženi i sve samo ne tipičnoj znanstvenici možete pročitati u novom broju Glorije uz koji možete nabaviti i hit sat iz ekskluzivne ljetne kolekcije.

Linker
20. travanj 2024 06:16