AYURVEDA

Isprobajte jednu od najstarijih metoda čišćenja organizma

Posljednjih nekoliko godina ljudi se polako vraćaju drevnim metodama liječenja koje ujedno imaju i preventivna svojstva.

Kako biste očuvali zdravlje potrebno je, između ostalog, redovito paziti i na izbacivanje toksina iz organizma. Među brojnim metodama, valja pronaći jednu koja će biti najučinkovitija, a ayurveda predlaže – mućkanje ulja u ustima.

Jedna je od najpoznatijih metoda čišćenja prakticira se svakodnevnim mućkanjem hladnog prešanog i nerafiniranog ulja, najčešće suncokretova ili sezamova ulja, a nerijetko se možete poslužiti i maslinovim.

Terapija mućkanja ulja u ustima provodi se ujutro natašte, kada se uzme jedna žlica ulja koja se zatim mućka 10-15 minuta i potom obavezno ispljune. Prvi puta možda nećete izdržati cijelih 15-ak minuta no budite uporni i vježbajte. Refleks gutanja koji se prilikom terapije javlja je normalna, ali se može prevladati.

Ukoliko ne možete izdržati, – ulje pljunite, nikako ga nemojte progutati jer ono se nakon dvije minute veže sa slinom, nakon četiri ulazi u krv, a nakon deset minuta izvlači štetne tvari iz organizma.

Kako biste bili sigurni da je terapija uspjela, pogledajte boju ulja nakon što ste ga ispljunili. Ono bi trebalo sada biti bjelkasto i rijetko.

Nakon mućkanja, usnu šupljinu isperite toplom vodom i operite zube, a blagodati osjetite na svom organizmu u vidu brojnih olakšanja, rješavanja kroničnog umora, poboljšanju raspoloženja i općenito boljoj slici organizma.

Linker
29. travanj 2024 10:07