DIZAJN ZA DOM

Interijeri: Hit je staklo u boji

Sudeći prema viđenome na ovogodišnjem sajmu namještaja u Milanu, svijet interijera u ovoj će ljetnoj sezoni prštati bojama. I to ponajviše onim filtriranim kroz obojeno staklo.

Trend povratka obojenom staklu prošle se godine mogao tek naslutiti, a sada ga u svojem programu nude gotovo svi proizvođači opreme za dom. I dok su prva asocijacija na staklene predmete u boji čaše, tanjuri te sitni kućni inventar, prave su zvijezde sezone staklene svjetiljke u najrazličitijim nijansama. Što i ne čudi – ljepota stakla najbolje se vidi upravo kada kroz njega prođe svjetlo. Ovakve su svjetiljke idealne ne samo za lokalnu rasvjetu već i onu centralnu jer prostoru daju romantičan ugođaj.

Imajući na umu da svjetlo u boji iznad stola za blagovanje nije poželjno jer mijenja boju hrane, dizajneri su doskočili i tome. Naime, svjetiljke s otvorom koji usmjerava ‘čisto’ svjetlo prema dolje veliki su hit – a takvi se modeli slobodno mogu postaviti i iznad stola.

Predmeti od stakla, posebno oni dizajnerski, i danas nastaju tehnikom ručno puhanog stakla koja se nije mijenjala tisućljećima. Stvoreni pomalo mističnim procesom iz užarene peći, ovise isključivo o snazi pluća i spretnosti ruke puhača. Jednako je zanimljiv i sam postupak bojenja: metali poput mangana, selena, kobalta, sumpora te željeznih oksida dodaju se u osnovnu smjesu u kojoj dominira jedan od najzastupljenijih elemenata na zemlji – silicij.

Među svjetiljkama od obojenog stakla posebno se izdvaja model Meltdown mladog avangardnog švedskog dizajnera Johana Lindsténa nadahnut nuklearnom havarijom u Fukushimi, koju je netom nakon prošlogodišnjega predstavljena na Salone Satellite u Milanu u svoj program uvrstila tvrtka Capellini. Zanimljiv je i rad britanskoga dizajnera Toma Dixona koji, osim tehnikom puhanja, svjetiljke izrađuje na način na koji su se nekad proizvodili automobilski farovi koristeći uglavnom zelenkaste i jantarne nijanse u skladu s industrijskim stilom koji propagira.

Više nisu novost ni stolovi, stolci i police od obojenoga stakla. I dok je njegov odabir za stolce pomalo neočekivan zbog tvrdoće i hladnoće, staklena polica, primjerice, može biti vrlo efektan razdjelnik prostora jer ga vizualno ne zagušuje. No apsolutno najveći hit među obojenim staklenim predmetima je stolić Bell njemačkoga dizajnera Sebastiana Herknera, koji pozornost plijeni inverzijom uobičajenih elemenata: noga mu je, naime, od stakla, a površina metalna pa izgleda kao da lebdi. Taj je efekt posebno naglašen kada ga se postavi u osunčanu prostoriju, odnosno kada kroz njega prolazi svjetlost.

Ali nije to jedina čarolija ovog predmeta. Naime, staklo se izrađuje u njemačkoj manufakturi Poschinger koja ima tradiciju dulju od četiri stoljeća pa je svaki komad na neki način unikatan. A mjehurići zraka, zarobljeni u rastopljenom staklu, nisu pogreška, već dekorativni element koji mu daje poseban, osobni pečat.

Ivana Ferenčak

Linker
17. travanj 2024 19:01