We Heart it/dl910
SVI TO RADE

IMA I SVOJE DOBRE STRANE, ALI... Tračanje - da ili ne?

Tračanje je teško izbjeći u svakodnevnim situacijama i u većini slučajeva je bezopasno, međutim može imati jako ružne posljedice. Iako je cilj trača najčešće zabava, katkad sugovornici prijeđu granicu i tu aktivnost koriste kako bi se osvetili ili naudili nekoj trećoj osobi.

Provedena su razna istraživanja o učincima tračanja na ljudski organizam i psihu, a jedno od njih pokazalo je kako je trač dobar, reducira stres i tjeskobu te povećava razinu pozitivnih hormona poput serotonina.

– Kada tračamo s velikom pažnjom slušamo našeg sugovornika i zbližavamo se na jednoj posebnoj razini koja nas čini sretnijima i opuštenijima – stoji u službenim rezultatima istraživanja.

– Kada dvoje ili više ljudi trača neku treću osobu koja nije prisutna, najčešće dijele važne informacije i na taj način stvaraju poseban zajednički ritual koji osnažuje njihov odnos – izjavio je jedan od istraživača o spomenutom američkom istraživanju.

Ipak, unatoč brojnim prednostima koje trač implicira, postoje i negativne strane zbog koji je ova aktivnost na lošem glasu.

Tračevi često puta isključuju, ruše reputaciju, moralno su upitni i svakako škode osobi koju se trača. Pitanje je treba li se baviti informacijama koje moraju biti skrivene i koje vam neće biti ugodno ponoviti pred osobom koju tračate?

Tračanje ima veliki moralni učinak na društvo i rijetki će bez imalo srama reći kako vole tračati ili priznati da tu aktivnost učestalo prakticiraju.

Ukoliko dvojite o tome trebate li se baviti tračevima ili ne, sjetite se poznate izreke koja kaže Veliki umovi raspravljaju o idejama. Srednji umovi raspravljaju o događajima. Sitni umovi raspravljaju o ljudima.

Linker
25. travanj 2024 11:31