Colourbox
BROJNI BENEFITI

IDEALNA VJEŽBA ZA LJETO Sklekovi - jednostavni, brzi i učinkoviti

Iako postoji mnogo vježbi koje aktiviraju gotove sve mišiće u tijelu i sagorijevaju mnogo kalorija, obični sklekovi vježba su koja pruža najviše benefita u vrlo jednostavnom i kratkom izvođenju.

Upravo zbog toga, jer su jednostavni i relativno se brzo izvode, sklekovi su idealna vježba za ljeto, kada, budimo iskreni, imamo najmanje volje dugo vježbati.

Ova ‘sve u jedan’ vježba istodobno isteže kralježnicu, gornji dio tijela i kavadricepse te nakon samo nekoliko uzastopnih ponavljanja imate osjećaj da ste izvježbali cijelo tijelo – što i jest slučaj, a k tome ima i niz drugih pozitivnih učinaka.

Slijede razlozi koji idu u prilog sklekovima kao najboljoj vježbi za svakodnevno izvođenje.

1. Povećavaju sveukupnu snagu organizma – iako prvenstveno jačaju ruke i ramena, cijelo tijelo postaje snažnije učestalim izvođenjem sklekova.

2. Ragibavaju kralježnicu – tijekom izvođenja sklekova istežu se kralješci i rade trbušni mišići.

3. Učvrščuju trbušne mišiće – bez izvođenja klasičnih trbušnjaka koji su omraženi kod većine ljudi.

Foto: Colourbox

4. Podižu energiju – samo nekoliko sklekova odmah potiče cirkulaciju i povećava broj otkucaja srca te razbistuje um i poboljšava koncentraciju.

5. Povećavaju gustoću kostiju – kako se s godinama gustoća kostiju smanjuje potrebno je izvoditi vježbe s utezima kako bi kosti ostale snažne – a koji je uteg prirodniji od težine vlastita tijela?

6. Ubrzavaju metabolizam – budući krv ubrzano kola tijelom, jer rade gotovo svi mišići, potiče se i metabolizam što u konačnici utječe i na gubitak težine.

Budući izvođenje ovih vježbi ne iziskuje mnogo vremena te je krajnje jednostavno, bez problema ju možete uklopiti u svoju dnevnu rutinu.

SAVJET Počinte s onoliko ponavljanja koliko možete napraviti bez stajanja. Na primjer, ako maksimalno možete napravit osam sklekova, svaki sljedeći dan napravite toliko i dodajte još dva.

Linker
19. travanj 2024 15:49