Iain Glen: Moje golo tijelo nikoga ne zanima

Kad je počinjao karijeru, škotski glumac Iain Glen (51), mislio je da će mu televizijski serijali biti samo početna stepenica prema filmskim angažmanima i kazališnim predstavama na londonskom West Endu. Niti sanjao nije da će mu, nakon karijere duge četvrt stoljeća, tijekom koje je glumio u holivudskim hitovima “Lara Croft” i “Kraljevstvo nebesko” te 1990. na Berlinaleu bio nagrađen Sre­br­nim medvjedom za ulogu u filmu “Silent Sc­­r­e­am”, najveću popularnost donijeti upravo likovi iz TV serijala.

A upravo to se događa po­­s­ljednjih godina zahvaljujući ulogama u serijalima “Igra prijestolja” i “Downton Ab­­bey”. I dok je ulogu Richarda Carlislea, pro­ra­ču­natog vlasnika tabloida u “Downton Abbey” završio nakon druge sezone, Jorah Mormont, njegov lik u “Igri prijestolja”, dobiva sve veći prostor u se­­rijalu čija se treća sezona može pratiti na kabelskom programu HBO Hrvatska i na web aplikaciji HBO GO.

Kakav je osjećaj glumiti u dva popularna serijala kao što su “Igra prijestolja” i “Downton Abbey”?

– Bilo bi lijepo reći da sam uloge prihvatio jer sam znao da će serijali biti tako uspješni. No, vama producenti po­­nude uloge kad pročitaju scenarij i kad im redatelji objasne svoje zamisli, a nakon što glumci od­­rade svoj posao slijedi montaža, na koju ne možete utjecati. Preostaje vam jedino da se molite da sve do­­bro ispadne. Drago mi je što su serijali popularni, no ne zanosim se mišlju da je to moja zasluga. Ipak, moram reći da mi je bilo zabavno glumiti u dva tako različita serijala. U jednom spašava i uništavam živote riječima, a u drugom mačem. Život bi mi bio mnogo dosadniji da na setu uvijek moram biti uglađeni britanski džentlmen iz “Downton Abbeya”.

U kakvom vam je sjećanju ostala predstava “Plava soba”, u kojoj ste glumili s Nicole Kidman?

– Bilo je to sjajno iskustvo, iako se još čudim strci koja je nastala zbog golotinje. Od same pomisli da će vidjeti golu Nicole Kidman mediji su podivljali, a predstavu proglasili “kazališnom viagrom”. Meni je bilo smiješno što nikoga nije zanimalo kako ja u jednoj sceni hodam gol na rukama i potom sjedam za klavir, dok su se svi izbezumili kad bi se skinula Nicole, iako je bila leđima okrenuta publici.

Pročitali ste skraćeni tekst o Iainu Glenu. Cijeli intervju potražite u tiskanom izdanju časopisa Gloria (br. 955). Ovdje se možete pretplatiti na PDF izdanje Glorije– u elektronskom obliku možete preuzeti samo jedan broj, no najviše štedite ako se pretplatite na 24 mjeseca.

Linker
16. travanj 2024 23:01