ANA-MARIJA VUKOVIĆ

I lazanje mogu biti vijest dana

Vedra i uvijek nasmijana novinarka i urednica u sportskoj redakciji Nove TV, 34-godišnja Ana-Marija Vuković, ponosna je na svoje kulinarsko “podrijetlo”. Naime, nema jela koje ne zna pripremiti, za što može zahvaliti mami Mariji i sestri Dariji koje su obje vrsne kuharice i rado joj otkrivaju svoje najskrivenije recepte. A dodatni motiv za smišljanje novih kombinacije daje joj trogodišnja kćerkica Hana, koja toliko uživa u jelu da ju je pravo zadovoljstvo gledati kako pristojno sjedi za stolom i s užitkom stavlja u usta žlicu po žlicu maminih delicija.

– Sretna sam što Hana jede baš sve – kaže Ana-Marija Vuković. – Čak i varivo od mahuna ili špinat, na što većina djece frkće nosom. Tete u vrtiću pitale su me kako mi je to uspjelo, no moram priznati da se i nisam posebno trudila. Osim što sam Hani svaki dan skuhala neko drugo jelo, da joj obroci budu zanimljiviji. Obično su to bile juhice ili lagana variva od povrća, koja je vrlo rano sama naučila jesti žlicom. Mnogo mi je lakše bilo dok je bila sasvim mala, jer sam stalno bila s njom kod kuće pa sam se mogla igrati i oko štednjaka. Ali sada moram biti mnogo praktičnija jer sam od ponedjeljka do četvrtka cijeli dan na televiziji pa stoga moram kuhati po sistemu “danas za sutra”. Preko tjedna se Hana i njezina mama vide nakratko ujutro, prije odlaska u vrtić, i na sat vremena oko ručka. U pola pet Hanu preuzima teta koja je čuva, a mami se razveseli tek oko devet kad dođe s posla kući. – Tada se malo poigramo, istuširamo i damo si pusu za laku noć, a onda ili ja ili moj dečko Ivan Žadak, pripremimo nešto što ćemo jesti sutradan. Nerijetko skuhamo i mnogo više, pa rasporedimo u manje posudice i zamrznemo. Primjerice šalšu, neko varivo bez zaprške i krumpira, čak i juhicu.

Cvijeće na stolu

Hana vjerno prati mamu i u subotnjem odlasku na trešnjevačku tržnicu. I ona već zna kod koje tete treba kupiti salatu, koja, pak, ima najbolji sir i vrhnje, a kad je sve u vrećicama, obvezno se zaustave na štandovima s cvijećem. – Mama me naučila da na stolu sve uvijek mora biti servirano i sređeno kao za najsvečanijih prigoda. Stoga pazim da je jelo lijepo posluženo i da uvijek na stolu ima barem malo cvijeća. Jedino sam uspjela “preskočiti” stolnjake. Nekako su mi draži, a i zgodniji za održavanje, ukrasni podmetači. A kako mi je kuhinja spojena s blagovaonicom i sobom za dnevni boravak, u njoj uvijek mora vladati besprijekoran red pa perem i čistim posuđe još dok kuham. Omiljena jela Ana-Marije Vuković su tjestenina s plodovima mora i lazanje, za koje koristi kore za savijače koje također kupi na tržnici. Njezin su izbor i piletina i puretina, a obožava i patku, ali rijetko je pripravlja kod kuće. Radije s Hanom i svojim dečkom ode u restoran Bas na rižoto s patkom.

– Hani se posebno sviđa košarica od parmezana u kojoj se rižoto poslužuje u tom restoranu – objašnjava TV novinarka. – Trga je prstićima i gricka poput čipsa i ponaša se kao da je kod kuće. A ta obiteljska atmosfera osobito mi je važna: kad se odlučimo za ručak u restoranu, biramo onaj za koji znamo da je nam nitko neće zamjeriti ako Hana malo prošeta okolo kad joj dosadi sjediti.

Snježana Dragojević Harapin

Linker
02. svibanj 2024 20:25