BIROKRATSKE MUKE

HZZO objašnjava da je kontrola Sarnavkina bolovanja rutinska

Nakon što je ekskluzivno za Gloriju progovorila o borbi s teškom bolešću, Sanju Sarnavku dočekala je još jedna bitka, ona birokratska, a na Facebook stranici Vlade Republike Hrvatske iznijela je detalje.

– Zanima me kako se može doći do Ministarstva zdravlja – niti na jedan broj nitko se ne javlja satima. HZZO-ov broj sam jedva pronašla, ali je stalno zauzeto. Imam karcinom i primam kemoterapiju. Na bolovanju sam od operacije. Sada mi je javila liječnica opće prakse da HZZO protiv mene, a valjda i nje, podnosi prijavu jer sam u u intervjuu u Gloriji rekla da povremeno nešto odradim za svoju organizaciju – B.a.B.e. i Kuću ljudskih prava još više i to volonterski. Tražit ću psihijatrijski pregled da mi objasne kako sam uopće do sada preživjela u ovoj državi. A bogme ću ići i do Strasbourga. Pa gdje to ima da te prozivaju zato što povremeno nešto napraviš i to bez novčane nadoknade i to teško bolesna. Kritizirala sam sustav u intervjuu pa to sada valjda Imperija uzvraća udarac. Sramota i svinjarija, ali neće tek tako lako proći – napisala je Sarnavka.

U intervjuu, koji je izazvao burne reakcije, Sanja Sarnavka otvoreno je progovorila o poteškoćama s kojima se susreću žene oboljele od raka dojke, a osvrnula se i na financijske poteškoće koje sa sobom nosi bolest. HZZO je slulčaj komentirao na konferenciji za novinare.

– Ni HZZO ni kontrolorka HZZO niti bilo tko iz zdravstvenog sustava nije se nekorektno ponio prema gospođi Sanji Sarnavki i nije joj prijetio nikakvom tužbom ni prekidom bolovanja, poručuje ravnatelj Siniša Varga.

– Upravo zbog dužnosti HZZO-a da maksimalno iskoristi svaku kunu poreznih obveznika koja nam je povjerena za liječenje bolesnih svako izdvajanje novca za nečiju skrb, pa tako i plaćanje bolovanja na teret HZZO-a dosljedno se i temeljito kontrolira. Tako je svako, ali baš svako bolovanje u Hrvatskoj podložno kontroli liječnika kontrolora HZZO-a koji ispituju opravdanost svakog takvog izdatka i to bez obzira na to je li na bolovanju javna i poznata osoba ili bilo koji anonimni osiguranik HZZO-a. Možda se građani još nisu navikli na to da HZZO odgovorno obavlja svoju zadaću, no HZZO, bez obzira na mogući negativni publicitet, neće odustati od stroge kontrole svih troškova jer je to u interesu svih onih koji uredno izdvajaju sredstva za zdravstveno osiguranje i u interesu svih. U konkretnoj situaciji, gospođa Sarnavka je na važećem bolovanju do 19. prosinca, kada će se utvrditi opravdanost njegova produljenja. Kontrola HZZO-a ustvrdila je da bolovanje i oporavak nakon operacije teku uredno i u skladu s pravilima. Štoviše, kontrolorka HZZO obavila je svoju dužnost u skladu s najvišim standardima struke. Kontrolori HZZO osiguravaju da se novci namijenjeni liječenju osiguranika troše namjenski i u skladu s pravilima. HZZO nikada ne pokreće tužbe protiv svojih osiguranika već u slučaju kada se utvrdi da bolovanje više nije opravdano, prekida bolovanje, što se, naravno, ne odnosi na ovaj slučaj ni na bilo koji drugi slučaj kad je osiguraniku u tijeku kemoterapija – stoji u priopćenju iz HZZO-a.

Cijeli intervjuu sa Sanjom Sarnavkom pročitajte u tiskanom izdanju časopisa Gloria (br. 930) ili se pretplatite na PDF izdanje.

Linker
29. travanj 2024 20:22