JER VOLIMO LJUTO

HIT ZAČIN Male crvene i zelene papričice od predjela do deserta

Umjerena ljutina poboljšava okus, kontrolira apetit te pomaže u mršavljenju – zato su male crvene i zelene hit začin od predjela do deserta.

Donosimo vam malu gastro inspiraciju s ljutim papričicama u glavnoj ulozi.

Ukiseljene jalapeno papričice

Sastojci: 6 jalapeno papričica srednje veličine, 1 crvena paprika, 4 dl jabučnog octa, 4 dl vode, 4 režnja češnjaka, 4 žlice cvjetnog meda, 2 žlice soli Priprava: Papričice narežite na kolutiće, svježu crvenu papriku na kockice te ih isperite mlazom vode. češnjak zdrobite i sitno nasjeckajte. Pomiješajte u staklenci papričice, papriku i češnjak. Ocat, vodu, med i sol prokuhajte. Kad se med rastopi, maknite s vatre i prelijte papričice. Neka se hlade na sobnoj temperaturi.

Mesne rolice u umaku od čilija i meda

Sastojci (za 4 osobe): 30 dag brašna, 8 dag maslaca, 0,5 dl mlijeka, malo soli Nadjev: 25 dag crvenog luka, 0,6 dag feferona, 15 dag crvene mesnate paprike, 3 režnja češnjaka, 50 dag miješanog mljevenog mesa, 40 dag rajčica, sol, maslinovo ulje Slatko-ljuti umak od čilija: 3 dl octa, 4 dag šećera, 6 ili papričica u boji, 2 režnja češnjaka Priprava: Zamijesite vučeno tijesto i ostavite ga na hladnom jedan sat. Tanko razvaljajte (na 3 mm) i narežite na kvadrate. Za nadjev luk narežite na kolutiće i prepržite na masnoći do zlatne boje. Dodajte češnjak, mljeveno meso, propirjajte te dodajte na kockice narezanu crvenu papriku. Kad paprika omekša, začinite nasjeckanim feferonima i soli te dodajte nasjeckanu rajčicu. Pirjajte otklopljeno još 10 minuta na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Na narezane kvadrate rasporedite nadjev pa ih zarolajte i ispržite u dubokoj masnoći. Za slatko-ljuti umak papričice prerežite i stavite namakati u ocat. Ako ne volite preljuto, odstranite sjemenke. Kad omekšaju, narežite ih na kockice i vratite u ocat. Dodajte sitno nasjeckani češnjak, šećer i malo soli. Sve stavite u manji lonac i lagano kuhajte dok se šećer ne počne zgušnjavati. Umak treba biti gust poput meda.

Pasta arrabiata

Sastojci (za 4 osobe): 50 dag tjestenine orecchiette (ili makarona), 2 čili papričice, 2 režnja češnjaka, 60 dag svježe rajčice, 2 žlice paste od rajčica, maslinovo ulje, svježi bosiljak, parmezan Priprava: Na zagrijanom maslinovom ulju propržite čili papričice i nasjeckani češnjak. Dodajte pastu od rajčica, svježi bosiljak i rajčicu. Stavite kuhati tjesteninu i tom tekućinom podlijevajte umak. Kad je tjestenina gotova, ocijedite je i pomiješajte s umakom. Začinite i ubacite nekoliko kockica maslaca da se poveže. Poslužite s listićima parmezana i svježom rikulom.

Svinjska rebrica u marinadi od habanero papričica

Sastojci (za 4 osobe): 2 kg svinjskih rebrica Marinada: 2 čili papričice, 2 dl kečapa, 1,5 dl jabučnog octa, 2 žlice worchester umaka, 2 dl vode, 10 dag luka, 2 žlice meda, 2 režnja češnjaka, svježi timijan Priprava: Rebrica posolite i zapecite na tavi do zlatne boje pa maknite s vatre. Za marinadu papričice, luk i češnjak narežite na kockice, dodajte ostale sastojke i promiješajte. Premažite rebrica i zalijte ostatkom marinade. Stavite na lim, pokrijte folijom i pecite oko 60 minuta na 175 stupnjeva. Zadnjih 15 minuta maknite foliju i pustite da se zapeče. Uz to poslužite kuhanu rižu ili pečeni krumpir.

Čokoladna čili torta

Sastojci za tortu promjera 23 cm: Tijesto: 25 dag brašna, 10 dag šećera, 12 dag maslaca, 5 žlica hladnog mlijeka, prstohvat soli Čokoladna krema: 15 dag čokolade, 8 žlica kakaa u prahu, 14 dag maslaca, 4 jaja, 15 dag šećera, 3 žlice meda, 3 žlice kiselog vrhnja, čili u prahu Priprava: Umijesite tijesto i razvaljajte ga u oblik kruga. Stavite u kalup, nabockajte vilicom i pecite 15 minuta na 180 stupnjeva. Za kremu na pari otopite čokoladu, kakao i maslac. Jaja izradite sa šećerom pa dodajte med i vrhnje. Na kraju dodajte rastopljenu čokoladu i ili te izmiješajte. Izlijte kremu na tijesto i pecite još 40 minuta na 180 stupnjeva. Tortu ohladite te prelijte čokoladom. Prema želji poslužite sa sladoledom.

Pripremila Vesna Gregl; Fotografije Željko Grgić; Recepti: chef Ana Grgić, hotel Esplanade, Zagreb

Linker
19. travanj 2024 07:16