GLUMAČKA KARIJERA

Helena Šopar: Svoj prvi film snimala sam na temperaturi ispod nule

Lijepa hrvatska manekenka s adresom i zavidnom karijerom u New Yorku, 25-godišnja Helena Šopar, konačno može reći da je ostvarila svoj dugogodišnji san. Tamnokosa djevojka, koja se prije gotovo deset godina otisnula u manekenske vode te snimila brojne naslovnice najprestižnijih modnih magazina, s tada još skrivenim ciljem da dokaže i svoj glumački talent, ovih dana s nestrpljenjem očekuje hrvatsku premijeru svog prvijenca “Mind Games”, kratkometražnog filma američkog fotografa i redatelja Gavina Bonda. Premijera će se, kao dio programa “Noći noira” zadarskog Ponton festivala, održati 20. kolovoza.

Ulogu je dobila sasvim spontano. Toga se dana u prosincu, ispričala manekenka za Jutarnji list, uputila na “casting” prema zadanom rasporedu svoje matične modne agencije, i ne znajući da je riječ o filmskom angažmanu.

– Vjerojatno su mene poslali tamo jer svi znaju da se odmalena želim baviti glumom, samo što me nisu upozorili pa sam bila nemalo iznenađena kada sam se pojavila. Sve što sam znala jest da je redatelj ujedno i fotograf, pa sam donekle bila upoznata s njegovim radom. Najviše sam se ipak iznenadila tek idućeg dana kada sam na Internetu doznala da je moj novi kolega, Brian Garaghty, priznati glumac u Hollywoodu – smije se Helena.

On je pak najpoznatiji po sporednoj ulozi u “Naredniku Jamesu”, filmu koji je nagrađen sa čak šest Oscara, a u Zadar će doputovati sa zaručnicom.

Višemjesečni tečaj glume, koji je pohađala godinu dana prije svoje prve uloge, kaže, mnogo joj je pomogao u tom projektu, baš kao i dugogodišnje iskustvo pred fotoobjektivima, često i s manjkom odjeće, zbog čega joj nije bio problem razodjenuti se u jednom kadru.

– Golemo skladište u kojem smo snimali bilo je gotovo nemoguće zagrijati, tako da je temperatura čitavo vrijeme bila ispod nule, no ja sam to sve bez problema podnijela. Pohvalili su me da sam iznimno poslušna, što nije karakteristično za manekenke s kojima su se sretali, pa su se čudili toleranciji na zbivanja oko mene. Navikla sam da je na snimanju uvijek netko živčan i s godinama sam naučila to ignorirati. Znam što je moj posao pa jednostavno šutim i radim – objašnjava Helena.

Godišnji odmor u rodnoj Novalji, nakon što je nekoliko dana provela sa sestrom na Hvaru, produljit će do početka rujna, a potom se vraća svojim svakodnevnim obvezama u Veliku Jabuku. U međuvremenu se mora spremiti i za hrvatsku premijeru filma.

– Imala sam veliku tremu i prije premijere u New Yorku, koja je bila prije nekoliko mjeseci, no to se ne može usporediti s hrvatskom! Silno sam uzbuđena i svaki dan razmišljam koliko je još preostalo do projekcije, na kojoj će mi se pridružiti i obitelj i brojni prijatelji – priča Helena, a osim dragih joj ljudi, Zadar će tog vikenda posjetiti i njezin filmski partner.

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Cijeli intervju s Helenom Šopar pročitajte u Jutarnjem listu

Linker
26. travanj 2024 23:47