VIŠE PRIZNANJA

Helen Mirren: Sramotno je što je samo 12 žena osvojilo Nobela

U Oslu je tradicionalno dodijeljena Nobelova nagrada za mir, no ovaj puta trima ženama: liberijskoj predsjednici Ellen Johnson Sirleaf, njenoj sunarodnjakinji Leymah Gbowee i jemenskoj aktivistici Tawakkul Karman. Njihova borba protiv nepravde, seksulanog nasilja i opresije donijela im je najprestižniju nagradu koju dodjeljuje Norveški odbor za Nobelovu nagradu.

– Vi dajete konkretno značenje kineskoj izreci “Žene drže pola neba”, zahvaljujemo Vam za nadu koju budite u nama – izjavio je Thorbjorn Jagland, predsjedavajući tog odbora. U njihovu čast te večeri je održan koncert na kojem su nastupili izvođači iz raznih zemalja, a u publici su bili uglednici poput norveškog princa Haakona i princeze Mette Marit. Voditeljice su bile britanska glumica Helen Mirren te američka glumica i pjevačica Rosario Dawson.

– Ovo je izvanredan dan u ženskoj povijesti, ali je malo sramotno kada se zbroji da je samo 12 žena u 112 godina osvojilo ovu nagradu, znajući koliko su žene doprinjele miru u povijesti – izjavila je Mirren, dodajući kako se nada da je ovo korak na putu za žene preko kojeg će za 20-30 godina svijet izgledati drugačije.

– U mom osobnom iskustvu, kada god je postojala pozitivna snaga za promjene, skoro uvijek ju je vodila žena pod vrlo teškim okolnostima, koja na kraju nije dobila priznanje – zaključila je glumica.

Linker
15. travanj 2024 22:46