DARIJA VRANEŠIĆ BENDER

Gorčina je poželjna

Gorko povrće i “trave” najbolje su oružje u borbi protiv celulita – tvrdi nutricionistica Darija Vranešić Bender, koja je na predstavljenju novih Vichyjevih anticelulitnih preparata podsjetili i na važnost uravnotežene prehrane i aktivnog života.

Što treba jesti da se odgodi pojava ili smanje naslage već postojećeg celulita? – Sve što obiluje kalijem – poput rajčice, banane ili krumpira – kako bi se uravnotežio odnos natrija i kalija u organizmu. Voće i povrće prirodni su antioksidansi, a “gorke “ namirnice poput radiča, šparoge ili čaja od koprive pritom još potiču detoksifikaciju. Dobro je jesti musle, manje mliječnih proizvoda i umjerenu količinu mesa. Također je bitno unositi barem dvije do tri litre vode (točnije 0,3 dcl po kilogramu tjelesne mase).

A što izbjegavati? -Trebalo bi smanjiti unos kofeina, šećera, soli, prženog i gaziranog. Naravno, niti pušenje nije preporučljivo.

Mnoge žene još prakticiraju “starinske” metode – žlica octa natašte svako jutro, jer on “otapa” masnoće… -Ocat je zdrav, i zaista razgrađuje masnoće, ali dovoljno ga je koristiti samo kao začin za salatu.

Tko – ili što – je glavni krivac za pojavu celulita? –Na njega utječe genetsko naslijeđe, ali jednako tako i način života. A glavni “lijek” protiv celulita jest aktivan život, mnogo vode, po mogućnosti mediteranska hrana (pet obroka dnevno) i masaža. Tada se celulit zasigurno radikalno povlači ili gotovo nestaje.

Klara Glavač

Linker
30. travanj 2024 07:44