Foto: Saša Burić
MUŠKA NJEGA

Goran Marković: Izbor kozmetike prepuštam mami

Rijetko koja žena nije bar jednom pozavidjela muškom rodu na nepodnošljivoj lakoći postojanja tijekom ljetnih mjeseci, pogotovo kad je riječ o njezi.

Jer dok one sa sezonskim pripremama kreću već negdje oko ožujka – podvrgavajući se raznim tretmanima i kupujući preparate za hranjenje, vlaženje i zaštitu kože – većini frajera za dobar su izgled dovoljni kvalitetan sapun, šampon i osvježavajući parfem. Ili, ipak…

Postoje brojne razlike između muške i ženske kože, od one anatomske i fiziološke pa do estetske. Koža muškaraca deblja je i grublja te bolje prokrvljena, osobito na obrazima, pa odatle i zdraviji izgled. Muškarci imaju i više sebuma koji kožu štiti od štetnih vanjskih utjecaja te je odgovoran za vlažnost kože, njenu mekoću i elastičnost. A zahvaljujući većoj gustoći kolagenskih vlakana, muška koža može izgledati i 10 godina mlađe od kože žene iste dobi. No, sve je to ipak ne čini otpornom na štetne sunčeve zrake.

A u to se ovoga ljeta uvjerio i redoviti posjetitelj splitske plaže Bačvice, glumac Goran Marković (27).

– Imam poprilično zahvalnu kožu koju tijekom godine čak i ne moram dodatno hraniti. No, ljeti je obavezno mažem hidratantnom kremom sa zaštitnim faktorom jer mi je nekako, nakon višesatnog boravka na suncu, neugodno za tegnuta, na dodir grublja.

Zbog prirode svog posla, koji podrazumijeva i kazališnu šminku, povremeno lice dobro očistim gelom ili kremom za čišćenje te tu i tamo ubacim neki blagi piling. Imam sreću da mi je majka Elida vlasnica istoimenog salona za ljepotu pa izbor preparata prepuštam njoj – kaže zvijezda televizijske reklame za pivo, koji je ovih dana svoju poludugu kosu skratio na dužinu od nekoliko centimetara.

Dolores Tolić

Linker
15. travanj 2024 05:07