NIJE U ŠOLDIMA SVE

Goran Ivanišević: Volim udovoljavati Tatjani

Proslavljeni hrvatski tenisač Goran Ivanišević u intervjuu za britanski list The Telegraph progovorio je o svojem odnosu prema novcu, ali i na što ga najradije troši.

Koliko je vaše odrastanje utjecalo na odnos prema novcu? – Ne puno. Iako nismo imali puno novca dok sam odrastao u Splitu, moji su se roditelji uvijek trudili osigurati da sestra i ja imamo sve što nam je potrebno i to je bilo dovoljno za nas. Bio je to sretan život za mene, ali i jako drugačiji način života nego danas – ne možete usporediti život u Hrvatskoj u osamdesetima i danas. Iako nisam imao sve što sam htio, bio sam sretno dijete. Ali sada imam dvoje djece i teško mi je kazati ne kada me pitaju da im nešto kupim. Na primjer, rođendanska zabava zna izgledati poput svadbe s 80 do 100 gostiju. Moja sedmogodišnja kćer će na svoj rođendan zatražiti velike torte i skupe igračke, a ja joj ne mogu kazati ne. Slomilo bi mi se srce da to napravim. Kada sam ja bio mali, za rođendan smo se mogli igrati vani i bili smo sretni ako bi dobili kakav kolač. Pokušavam ih naučiti da im ne mogu kupiti sve, ali ponekad je preteško kazati ne.

Jeste li ikada u životu bili dužni ili bez novca? – Kada sam imao 16 godina igrao sam male turnire i nisam imao novca. Preživljavao sam s otprilike 30 dolara na tjedan i svaki dan sam morao odlučiti hoću li jesti ručak ili večeru. Nisam si mogao priuštiti oboje. No, bio sam sretan što mogu igrati tenis i raditi što volim. Igrao sam dobro i osvojio 200 dolara, koje sam potrošio na veliku večeru. Naručio sam toliko jela da ih nisam sve mogao pojesti i na kraju mi je bilo zlo.

Jeste li zbog tih teških godina danas oprezniji s novcem? – Ne, trošim kada želim trošiti. Ako mi se nešto sviđa, onda to i kupim. Doduše, ne kupujem stvari samo da bih ih kupio. Možda sam to radio kada sam bio mlađi, ali danas više volim kupovati stvari svojoj djeci. Također volim udovoljavati svojoj supruzi i omogućiti joj da može ići u shopping i biti sretna.

Je li vas novac učinio sretnijim? – Nije me učinio sretnijim, ali mi je dao sigurnost i slobodu. Omogućava mi da idem kamo god želim, ali ne bih rekao da me čini sretnim. Najvažnija stvar za vas i vašu obitelj je da budete zdravi. Morate zapamtiti da sav novac ovoga svijeta ne može garantirati da ćete spasiti svoju obitelj ako se razboli.

Ostatak intervjua pročitajte u The Telegraphu.

Linker
26. travanj 2024 08:16