NEPLAĆENI RAČUNI

Glumci pripremaju tužbu protiv Majetića

Iako je TV serijal “Ponos Ratkajevih” postigao veliku gledanost te je kod ljubitelja telenovela stekao gotovo kultni status, nakon dobro odrađenog posla stara poslovica “čist račun, duga ljubav” nije zaživjela. Jer računi nisu podmireni.

Producent i vlasnik producentske kuće AVA Roman Majetić dijelu glumaca i scenaristima koje je angažirao na projektima “Ponos Ratkajevih” i “Zakon ljubavi”, ostao je dužan uplatiti porez za 2008. Neplaćeni iznos poreza država sada potražuje od tih istih glumaca i scenarista.

– Najprije nisam dobila povrat poreza, a kasnije mi je došla obavijest iz porezne uprave kako porez nije uplaćen i kako je moja obveza platiti ga – izjavila je glumica Ana Vilenica, koja je na kraju traženi iznos i podmirila.

– Razmišljam o tužbi jer stvarno nije uredu da ja plaćam ogromnu svotu novca umjesto Romana Majetića – izjavila je Vilenica.

Glumica Marijana Mikulić, koja je u serijalu utjelovila lik prpošne Belle, ispunila je poreznu prijavu, no još nije dobila nikakvo rješenje od porezne uprave.

– Riječ je o krvavo zarađenom novcu i u slučaju da budem morala plaćati porez iz svog džepa, ne preostaje mi drugo nego podići tužbu protiv producentske kuće AVA – izjavila je Marijana Mikulić.

Vrlo iskusnom što se tiče poreznih obveza pokazala se glumica Sanja Vejnović, koja je svoju poreznu karticu provjeravala iz mjeseca u mjesec te u slučaju da nešto nije bilo plaćeno, odmah je reagirala.

– Moj porez je plaćen, ali samo zato jer sam o njemu vodila računa tijekom snimanja – izjavila je glumica.

Glumac Filip Juričić sa svojom je pričom prvi izašao u javnost. Umjesto da dobije 20.000 kuna povrata poreza, od honorara za serijal “Zakon ljubavi”, dobio je rješenje da državi mora platiti 14.000 kuna poreza jer ga AVA nije platila.

U sličnoj je situaciji scenaristica Jelena Svilar, od koje država sada potražuje 12.000 kuna.

Prozvani vlasnik AVE Roman Majetić tvrdi da je priča o neplaćenom porezu stara stvar te da su si glumci te drugi djelatnici sami krivi što su tražili povrat poreza.

– Nakon prestanka emitiranja serijala “Zakon ljubavi” na Novoj TV našli smo se u teškim financijskim problemima, zbog čega jedan dio financijskih obveza nismo ispunili. No, glumci isto tako zaboravljaju da su posljednje honorare za “Zakon ljubavi” dobili iz mog džepa – izjavio je Majetić, koji još vjeruje da će isplivati iz problema te glumcima i ostalim filmskim djelatnicima platiti porez.

U međuvremenu je osnovao novu firmu Kreativna produkcija s kojom se prijavio na HTV-ov natječaj za telenovele s projektom “Nasljedstvo Ratkajevih”, ali na natječaju nije prošao.

U cijeloj priči suzdržana je ostala jedna od scenaristica – te u jednoj fazi rada na “Ratkajevima “ i kreativna direktorica produkcijske kuće AVA – Jelena Veljača.

– Ne želim se uplitati u tu priču – kratko je izjavila.

Barbara Ivezić

Linker
16. travanj 2024 21:16