Reuters
PROKLETSTVO ZLATNOG KIPIĆA

Glumci kojima je karijera krenula nizbrdo nakon osvajanja Oscara

Zlatni kipić najprestižnija je nagrada u filmskoj industriji i nakon priznanja Akademije svi očekuju da će karijere nagrađenima krenuti uzbrdo – no za njih je osvajanje Oscara bio početak kraja.

Donosimo vam listu manje sretnih oskarovaca kojima će prvi kipić najvjerojatnije ostati i posljednji.

Mira Sorvino (48) osvojila je nagradu Oscar 1996. godine za najbolju glumicu zahvaljujući ulozi u filmu Moćna Afrodita, redatelja Woodyja Allena. Iako su mnogi očekivali da će postati ljubimica Hollywooda, glumica nakon tog postignuća nije snimila ništa zbog čega bi se ponovno našla u centru pozornosti.

Reuters

FOTO: Reuters

Mo’Nique (48) se proslavila zahvaljujući filmu Precious (2009) za koji je osvojila i nagradu Američke akademije filmskih umjetnosti i zananosti te preko 30 drugih nagrada, ali nakon toga nije imala zapaženijih uloga.

FOTO: Reuters

FOTO: Reuters

Nakon povijesnog osvajanja Oscara za ulogu u filmu Bal čudovišta, Halle Berry (49) je uspjela osvojiti samo Zlatnu malinu za najgoru glumicu zahvaljujući ulozi u filmu Žena mačka.

FOTO: Reuters

FOTO: Reuters

Karijera Cuba Goodinga Jr. (48) krenula je nizbrdo praktički odmah nakon što je osvojio prestižnu nagradu. Američki glumac dobio je Oscara 1997. godine za ulogu u filmu Jerry Maguire , a nakon toga snimao je filmove koji nisu dobro prihvaćeni ni od publike ni od kritičara.

Reuters

FOTO: Reuters

Iako je više-manje uspjela oživjeti svoju glumačku karijeru, Gwyneth Paltrow (43) također se suočila s mračnim razdobljem nakon osvajanja Oscara za film Zaljubljeni Shakespeare 1999. godine. Imala je par solidnih sporednih uloga, ali nije uspijevala u glavnim ulogama. Jedna od njezinih najgorih uloga je ona u filmu Stjuardese lete u nebo za koju joj je jedan od kritičara poručio: Gospođice Paltrow, vratite Oscara.

FOTO: Reuters

Adrien Brody (42) zablistao je u filmu Pijanist za koji je nagrađen Oscarom, ali nakon toga nije ostvario zamijećene uloge. Ipak, još nije kasno s obzirom da je tada bio najmlađi dobitnik Oscara u kategoriji glavnog glumca.

Reuters

FOTO: Reuters

Kim Basinger (62) iza sebe ima čak šest nominacija za Zlatnu malinu, a osobito teško razdoblje nastupilo je nakon što je 1998. osvojila Oscara za najbolju glumicu u filmu L.A. Povjerljivo. Njezina uloga nakon osvajanja prestižne nagrade u filmu San o Africi nije dobila pozitivne kritike, a uloga Eminemove majke u filmu 8 milja također joj nije išla u prilog.

Reuters

FOTO: Reuters

Linker
19. travanj 2024 22:49