EKSKLUZIVNO: GRACE JONES

Glazbeni uragan crne pantere

Očito je i 60-godišnja zvijezda Grace Jones popila isti eliksir mladosti kao njezina devet godina starija kolegica Tina Turner, jer su obje fantastičnim izgledom, nevjerojatnom energijom i povratkom na pozornicu dokazale da su ”bezvremenske” te pokazale četrdesetak godina mlađim pjevačicama kako to rade “disco” i “rock” bake.

Nakon 19 godišnje glazbene pauze, “crna pantera” Grace Jones vratila se albumom “Hurricane”, no njezine obožavatelje, pretežno gay populaciju kojima je još od osamdesetih ostala nedodirljiva glazbena zvijezda, više je oduševila europska turneja koja je obuhvatila petnaestak gradova. A glazbena diva nije mogla izostaviti ni “mjesto zločina” – Pariz.

U gradu svjetlosti, u kojem je bila modna zvijezda i u kojem je upoznala prvog muža, umjetnika Jean-Paul Goudea s kojim ima sina Apolla, nastupila je u kinu Grand Rex, pred 2,800 obožavatelja. S maskom na licu poput žene-mačke koncert je otvorila starim hitom “Nightclubbing”, a na bazični crni korzet s tanga izrezom na stražnjici, za svaku je pjesmu mijenjala maske, šešire i sakoe. I, naravno, unatoč grlobolji i blagoj prehladi, za vrijeme presvlačenja čavrljala je i zabavljala publiku isječcima iz svoje burne prošlosti, u kojoj je prošla sve: kokainske afere, bankrot, razvode i nove ljubavi…

No, jedno joj se mora priznati – uvijek je imala stila, nevjerojatan osjećaj za scenu i sjajan kontraalt! I veliku sklonost dramaturgiji: na “My Jamaican Guy” izgledala je kao Čarobnjak iz Oza sa šiljastim šeširom, dok je hit “I’ve Seen That Face Before (Libertango)” otplesala pod modrom perikom vrteći se na okruglom postolju i oko šipke. No, francuska publika je jedva dočekala i omiljenu “La Vie En Rose”, na kojoj je pjevačica iz garderobe izišla u bijelom cilindru, crnom šljokičastom fraku i s crvenom ružom u ruci, a da nije hladna diva pokazala je kad se spustila u publiku i desetak ljudi odvukla sa sobom na pozornicu na “Pull Up To The Bumper”.

– Pariz…uvijek ti se rado vraćam, ali sad ne mogu da se sjetim svoje prijateljice Katouche, s kojom sam se sjajno provodila. Neka počiva u miru – prisjetila se Grace tamnoputog modela Katouche Niane, nekadašnje muze Yves Saint Laurenta, koja se nedavno utopila u Seinni. Naime, ona i Katouche bile su poznate party girls, a Gracein omiljen grad za provod bio je i New York, u kojem je ludovala u Studiju 54 sa svojim velikim prijateljem Andyjem Warholom.

A da iskra tog ludila 70-tih i 80-ih još uvijek tinja u njoj pokazala je i kad je više od četiri minute vrtjela ružičasti florescentni hulahop na pjesmu “Slave To The Rhythm”, što je izazvalo ovacije publike. Od poznatih u publici su bili i njezin veliki prijatelj, francuski dizajner Jean-Paul Gaultier, dok je Gracein sin, Apollo Paul Goude, nastupio kao predgrupa sa svojim electro-pop bendom Trybez.

I kako prave dive umiru na kraju cijele priče, tako je pod puhanjem velikog ventilatora i Grace Jones koncert završila previjajući se na sceni uz pjesmu “Hurricane”. No, ne postoji ni orkan, ni uragan, ni bura, ni jugo koje mogu Grace otpuhati iz glazbene antologije…

Marijana Marinović

Linker
22. travanj 2024 21:51