TJEDAN MODE U LONDONU

Glamurozna ženska liga

Da u modnom svijetu vlada nostalgija za osamdesetima, sada već sa sigurnošću možemo potvrditi: nakon revija održanih prošli tjedan u New Yorku, koje su najavile povratak power suita, i londonskim pistama prošetale su se opasne djevojke u pripijenim hlačama, uskim haljinama asimetričnog kroja i jaknama prenaglašenih ramena.

Roksanda Ilinčić, 33-godišnja kreatorica podrijetlom iz Beograda, trenutačno je najveća zvijezda londonske modne scene. I njenom su kolekcijom dominirala ramena XXL veličine, no bilo je i mnogo prozirnih bluza od čipke, štrasa te obilje ružičaste boje – što je dalo naslutiti da je njenu reviju sponzorirao Mattel, proizvođač lutke Barbie, koja ove godine slavi 50. rođendan. Roksanda je zauzvrat kreirala i jednu odjevnu kombinaciju za najpopularniju lutku svih vremena: ljupka 50-godišnjakinja tako će se uskoro prodavati u pedesetak novih trendovskih kreacija koje su za nju osmislili najbolji dizajneri današnjice.

Na reviji se očekivao dolazak američke glumice Gwyneth Paltrow, koja često odijeva kreacije te srpske dizajnerice, no ona ipak nije stigla. Tako je njena četverogodišnja kćerkica Apple ostala bez promotivnog dara koji je na stolcu čekao svakog uzvanike – barbike.

Ove godine nije bilo mnogo poznatih osoba u gledalištu, ali su zato šetale po pistama. Tako je reviju Luelle Bartley, koja je proglašena britanskom dizajnericom godine, nosila Pixie Geldof, 19-godišnja kći glazbenika Boba Geldofa i Paule Yates, a odjeća kao da je bila osmišljena baš za nju. Atraktivnu platinastu plavušu kratke kose iz gledališta je brižnim pogledom pratio otac u društvu starije i nedavno razvedene kćeri Peaches. Na reviji Luelle Bartley moglo se vidjeti sve ono što se sviđa tinejdžericama – od brokata do tvida, zlatnih čarapa i torbi do cvjetnog printa i kratkih krznenih bundi. Kreatorica poznata po romantičnim baby-doll haljinicama nadahnutim sedamdesetima napravila je modni skok u iduću dekadu: crne haljine asimetričnih izreza, s patentnim zatvaračima i mjedenim gumbima te vojničke čizme i jakne njena su mladenačka verzija osamdesetih uz malo punkerske ikonografije.

Helena Štahan

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Ukoliko želite znati više cijeli tekst pročitajte u Gloriji br. 738 ili se pretplatite na PDF izdanje.

Linker
02. svibanj 2024 12:14