MIRNA BEREND

Gladovat ću 30 dana

Televizijska je karijera Mirne Berend (43) poput lopte na vodi: koliko god je potapali i gurali pod površinu, ona uvijek iznova izleti na male ekrane i zabljesne u nekom novom, dotad nepoznatom izdanju. Dugo je nije bilo, negdje u zapećku lizala je svoje rane i nizala svoj nakit od čije prodaje živi već godinama, a onda je prije tri mjeseca uskrsnula na Novoj TV kao komentatorica tjednih događaja u emisiji IN magazin. Kako su njezini oštri, pametni i duhoviti komentari društvene i estradne scene postali najpopularniji segment IN magazina četvrtkom, Nova TV ponudila joj je dodatnu priliku da pokaže svu raskoš svog talenta. Uskoro će Mirna Berend, koja je u međuvremenu postala i rado čitana kolumnistica tjednika Arena, početi snimati seriju velikih intervjua s političarima, estradnjacima i ostalim poznatim osobama iz svih sfera hrvatskog društva.

Mirna Berend, koja se proslavila 90-ih kao ratna izvjestiteljica i voditeljica u zabavnom programu HTV-a, u 23 godine karijere nikad nije radila intervjue, pa se za novi izazov priprema veoma ozbiljno. U svom knjigama i slikama pretrpanom stanu pokraj novozagrebačkog jezera Bundek, u kojem već pet godina živi s 11 godina mlađim dečkom, pravnikom Markom Pavelićem, dočekala nas je nasmijana, dobro raspoložena i puna energije – premda je bio već 23. dan kako u usta nje stavila ni mrvicu hrane.

Zašto se izgladnjujete? – Prestala sam jesti kako bih se tjelesno i duhovno pročistila, a osim toga, kritičarima ne želim dati povoda da se osvrću na moj izgled. Želim pred gledateljima i sugovornicima izgledati pristojno, barem onoliko koliko mi to dopuštaju moje godine. Koliko ste smršavjeli? – U 23 dana gladovanja, jer pijem samo šest litara vode dnevno, izgubila sam devet kilograma i sada sam na 67 kilograma.

Koliko možete izdržati bez hrane? – Gladovat ću ukupno 30 dana, a onda ću se ponovno početi navikavati na hranu. Taj postupak ponekad traje i do dva tjedna. Kad se vraćam na hranu, nisam baš presretna, ali svako gladovanje dulje od 40 dana bilo bi ravno samoubojstvu.

Nije li to što radite opasno za zdravlje? – To kažu liječnici koji se ne bave zdravljem nego bolesnicima, i o zdravlju ne znaju ništa. Ja gladujem prema prokušanoj ruskoj metodi koju ipak ne želim nikome preporučiti jer to nije igra, ali meni čini dobro. Prvi put sam gladovala prošle godine kad sam nakon teške operacije kralježnice i dvogodišnje rehabilitacije napokon ustala iz kreveta, svukla se i pogledala u ogledalo. Imala sam 87 kilograma. Pljunula sam u ogledalo i počela gladovati. U 29 dana gladovanja skinula sam 19 kilograma i ponovno počela sličiti na sebe.

Osjećate li ikakve tegobe dok gladujete? – Naprotiv, osjećam se izvrsno, ne padam s nogu i nitko mi ne može dignuti tlak. Normalno radim, čistim, spremam, kuham Marku i sjedim s njim za stolom. Najteže je izdržati prva tri dana, ali kako gladovanje odmiče, osjećam se sve bolje i snažnije. Znam jako puno ljudi koji tako gladuju, Zlatko Sudac svake godine gladuje 40 dana.

Bili ste kod velečasnog Sudca? – Predugo sam glumila hrabru ženu koja bez suza podnosi životne nedaće. Moj otac, uz kojeg sam bila jako vezana, umro je 2005. u najgorim mukama, a točno mjesec dana nakon njegove smrti izgubila sam dijete zbog izvanmaternične trudnoće i odstranili su mi lijevi jajnik. Onda su počeli prestrašni bolovi u kralježnici. Šutke sam trpjela sve dok mi se desna noga nije oduzela, pa sam opet završila na operaciji. Tješila sam sve oko sebe i pravila se da mi nije ništa, a onda sam pukla kao kokica. Raspala sam se. Plakala sam šest mjeseci bez prestanka, čak sam sama sebi htjela nešto napraviti. Prestala sam plakati tek kad sam 2007. otišla Sudcu. Beskrajno puno mi je pomogao.

Dugo vas nismo viđali na malim ekranima. Jeste li se već prestali nadati da ćete ikad više raditi na televiziji? – Bila sam sigurna da više nikad neću raditi na televiziji. Kad me Siniša Svilan nazvao prije tri mjeseca, mislila sam da mu nije dobro. Noge mi baš i nisu tako duge, nisam napumpala ni grudi ni usta, 43 su mi godine, gravitacija je već napravila svoje, a još nisam ni skinula te kile. Pitala sam se što taj čovjek hoće od mene. Kad mi je ponudio tjedni komentar u IN magazinu, sjela sam i rekla: “Isuse, Marko, ja ću, izgleda, opet raditi”. Marko je sa mnom proživio pet godina i nikad me nije vidio na televiziji, u mom prirodnom elementu. Prije toga živio je s očajnom kućanicom koja je nizala nakit. Tek sada vidi zašto mi je bilo toliko teško dok nisam mogla raditi ono što volim.

Jeste li sretni zbog povratka na televiziju? – Nisam baš bila u nekoj ludoj euforiji. Tek poslije me sustigla beskrajna sreća zato što sam shvatila da je to moja osobna pobjeda i satisfakcija. Vratila sam se u posao kojim dominiraju lijepe, mlade curice bez celulita, a mislim da ni Nova TV nije očekivala toliku gledanost od 43-godišnje žene koje dugo nije bilo pred kamerama. Možda je ljudima ipak dosta površnih i potrošnih instant-zvijezda.

Kako je živjeti s 11 godina mlađim muškarcem? – Lijepo je živjeti s Markom. Dogodila nam se ljubav i od toga je glupo bježati. Sada je sasvim svejedno što je on 11 godina mlađi, ali znam da će doći vrijeme kad će ta razlika biti puno veća.

Bojite li se tog vremena? – Ne bojim se ja ničega, samo budala i kretena. Ako Marko jednom ode s mlađom ženom, to će boljeti, ali to je tako prirodno i normalno. Ako nekog volite, to ne znači da ga posjedujete.

Jeste li sretni u ljubavi? – Ovo je moja najdulja i najintenzivnija veza, moja životna veza. Marko i ja zapravo tek sada proživljavamo najromantičnije razdoblje. Prošli smo najgore odmah na početku, kad smo trebali biti ludo zaljubljeni kao leptirići. Prvo smo sahranjivali mog tatu, pa njegovog tatu, pa moju baku, pa Markovu baku, izgubili smo dijete, pa jedna operacija, pa druga operacija… Samo nam avion nije pao na glavu. Marko je bio čudesan. Molila sam ga da ode, ali on je ostao uz mene. Nije me ostavio ni kad sam bila nepokretna i inkontinentna, presvlačio me, prao, nosio na rukama. Mislim da bi u takvoj situaciji pucali mnogi ozbiljni brakovi, ali naša veza je opstala. Ponekad se pitam hoćemo li moći ostati jednako tako bliski i sada kad nam je dobro.

Jeste li se uspjeli pomiriti s gubitkom djeteta? – Pomirila sam se s tim da nikad neću biti majka, ali i život bez djece može biti sadržajan. Meni je očito namijenjena neka druga uloga. Ne vidim to kao neki velik hendikep. Marko i ja smo možda i više povezani zato što nemamo djece nego parovi koji ih imaju.

Nevio Pintar

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Ukoliko želite saznati više, pročitajte cijeli tekst u novom broju magazina Gloria (br. 763) ili se pretplatite na PDF izdanje

Linker
29. ožujak 2024 23:55