ŽEDAN LJUBAVI

Gibonni: U ženi imam i saveznicu i ljubavnicu

Splitski kantautor Zlatan Stipišić Gibonni, rođen prije 41 godinu, singlom ‘Žeđam’ najavljuje osmi autorski album, koji bi se na tržištu trebao pojaviti iduće godine, te priznaje da mu je ljubav najveće nadahnuće za nove pjesme

Pogledajte spot za pjesmu “Žeđam”

Čega ste žedni – s obzirom na to da ste singl novog albuma nazvali “Žeđam”? – Ljubavi. Pjesma je sjetna, ali ima sretan svršetak.

Zašto vaši fanovi moraju čekati u prosjeku tri godine da ih počastite novim pjesmama? – Objavljivao bih albume svake godine kad bih imao dovoljno dobrih pjesama. Albume s jednom ili dvije dobre pjesme nema smisla raditi.

Što bi 20-godišnji Gibo rekao za svoje pjesme nastale dva desetljeća poslije? – Na što se to ovaj barba fura? Vjerojatno bi mu se pjesme sviđale, ali imidž – ne. Kad mladić bio sam jako radikalan.

Koja vam je najdraža pjesma iz heavy metal faze, s početka vaše karijere? – Kao 18-godišnjak sam mislio da je ‘Imam uši od betona’, što je prvi stih pjesme ‘Glasno, glasnije’, nešto najpametnije što ću ikada napisati. U kolovozu ste proslavili 41. rođendan: osjećate li krizu srednjih godina? – Već nekoliko godina primjećujem da kad pokušavam zabaviti dvostruko mlađe od sebe, samo se ja smijem svojim forama. Ako oćelavite, što biste radije poduzeli: nosili tupe ili se podvrgnuli operaciji presađivanja kose? – Nemam ništa protiv, to je pitanje estetike, vidjet ćemo… No, sreća je da su Bruce Willis i Damir Urban mušku ćelavost učinili poželjnom.

Koje kućanske poslove najteže podnosite? – Moja supruga je fantastična, nikad od mene ne traži ono što bi me ubilo u pojam. Tek kad nekamo otputuje, shvatim u kakvoj sam banani.

Koja je vaša formula za skladan brak? – Ako su ljudi dobri i jedno drugog fizički privlače, sve će biti dobro. Moja supruga je plemenita i zrela osoba: u teškim situacijama nikad me ne opterećuje marginalnim stvarima. Ona mi je i saveznica i ljubavnica.

U čemu najviše popuštate djeci? – U svemu. Želio bih da mnogo toga upoznaju i isprobaju, od sporta do glazbe, da se lakše odluče čemu će posvetiti život. Od toga da uspiju u životu, meni je važnije da im život uspije, da budu sretni i zadovoljni.

Kako reagirate kad se razljutite? – Grozno. Mnogo gutam, pa kad puknem, nisam svjestan što sve prokulja. Što vas najviše veseli, a što živcira u vrijeme božićnih blagdana? – Volio bih kad bismo se tih dana više okrenuli duhovnosti. Što se darova tiče, mislim da je primjerenije tih dana dati i dobiti knjigu nego parfem.

Kada ćete otvoriti svoju e-mail adresu? – Jedna mi je prijateljica danas rekla da je popodne čeka 370 poruka koje mora pročitati, a ja sam ih u životu ukupno pročitao – pet. Pitam se tko je bolje prošao i čije je popodne ljepše? Nisam ja tip za to.

Kruno Petrinović

Pročitali ste skraćeni intervju s Gibonnijem. Cijeli intervju možete pročitati u novoj Gloriji (br. 778) ili se pretplatite na PDF izdanje.

Linker
16. travanj 2024 00:17