KAMEROM PO SVIJETU

Giacomo Pirozzi - fotograf obespravljene djece

Već četvrt stoljeća talijanski fotograf Giacomo Pirozzi (51) za UNICEF fotografira djecu lišenu os­­­novnih prava u najugroženijim državama svijeta. Za to je vrijeme uzduž i poprijeko proputovao zemaljsku kuglu, nagledao se strahota od kojih čovjeku staje mozak te snimio desetke tisuća fotografija koje su svijetu pokazale što proživljavaju obespravljena djeca.

U Ruandi je, primjerice, snimao djecu vojnike, sudionike etničkog genocida susjednog naroda, na Filipinima male beskućnike koji žive i rade na ulicama tamošnjih megalopolisa i ne znajući kada su se i kako ondje našli, u Južnoj Africi maloljetne pripadnice plemena Zulu koje su njihovi sunarodnjaci zarazili HIV-om jer vjeruju da se spolnim odnosima s djevicama sami mogu osloboditi zlog virusa, a u Japanu su pred njegovim objektivom bila djeca koja su u tsunamiju izgubila roditelje, prijatelje i gotovo sve što su posjedovala…

– Za svog radnog vijeka za UNICEF posjetio sam 127 zemalja i mogu reći da mnoge od njih nisu sretna mjesta za odrastanje. Djeca su u svakoj krizi najranjivija skupina, a mi u Europi smo, s kakvim god se problemima trenutačno susretali i koliko god nam se oni činili veliki, još uvijek privilegirani dio svijeta. To ne bismo smjeli smetnuti s uma – kaže Giacomo Pirozzi, koji je u svojoj fotografskoj misiji ovih dana bio i u Hrvatskoj.

Svojom kamerom dokumentira patnju i užase, ali tim slikama, vjeruje, i otvara oči drugim ljudima koji na taj način postaju senzibiliziraniji i spremniji da pomognu. – S godinama sam na neki način otvrdnuo, ali mi posao donosi i mnoga zadovoljstva. Naime, dje­­ca su, čim im posvetite malo pažnje – zahvalna, spontana i radosna.

Kruno Petrinović Foto: Mario Kučera

Linker
26. travanj 2024 14:03