VELIKI INTERVJU

Gabi, Tereza i Radojka: Ne zavidimo jedna drugoj

Kad se zbroji što su sve u svojim karijerama postigle tri velike dive hrvatske estrade, dolazi se do impresivnog broja od stotinjak samostalnih albuma, nekoliko tisuća koncerata i, u krajnjoj liniji, gotovo 150 godina prisutnosti na sceni. Sve tri – Gabi Novak (75), Tereza Kesovija (73) i Radojka Šverko (63) – preživjele su mnogo uspona i padova, lijepih i teških trenutaka, sve tri su odavno postale bake, ali još imaju volje, energije i snage za nove izazove i nastupe. Legendarne pjevačice stoga su udružile snage i glasove te se zajedno upustile u projekt Hrvatske dive. Nakon prvog koncerta, zakazanog za 13. listopada u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, početkom iduće godine slijedi turneja po najvećim gradovima Hrvatske, BiH, Slovenije i Srbije, gdje će svoje bezvremenske hitove publici predstaviti u aranžmanima koje trenutačno uvježbavaju s maestrom Antom Gelom i njegovim orkestrom.

Pamtite li kad ste prvi put čule jedna za drugu? Radojka: Bila sam u srednjoj školi u Puli kad je u Istarskom narodnom kazalištu zavladalo iznimno uzbuđenje zbog priredbe na kojoj su nastupale Gabi Novak, Ana Štefok, Višnja Korbar, Zdenka Vučković i Beti Jurković. Tada sam s grupom entuzijasta u kazalištu pripremala priredbu “Muzički vrtuljak”, pa sam se nakon jedne probe našla u garderobi zajedno s pjevačicama. Gledala sam ih i slušala otvorenih očiju. Tereza: Gabi i ja se otpočetka znamo, uvažavamo i volimo. No, ovo je bitno: mnogo godina kasnije od događaja koji Radojka opisuje, jedna francuska producentica stigla je u Zagreb, u “lov” na jugoslavenske pjevače. Gabi joj se zbog svog specifičnog vokala veoma svidjela, a ja sam bila na drugom mjestu. No, zatražila je da Gabi promijeni imidž, da plavu kosu oboji u crno te smršavi… Gabi: A imala sam samo šezdeset kilograma. Ukratko, producentici se zbog francuskog animoziteta prema Nijemcima nije svidio moj germanski izgled, pa sam joj se zahvalila i ostala doma. Tereza: Tako sam ja zauzela Gabino mjesto. Gabi: Nisi ti zauzela moje mjesto, nego si bila ludo hrabra da s malim djetetom, kojem je bilo nepunih godinu dana, odeš u strani svijet, naučiš jezik i sve ostalo.

Jeste li ikad zavidjele jedna drugoj? Tereza: Nas tri smo prijateljice, slažemo se i poštujemo, ali se i posvadimo. No, nikad nismo bile jedna drugoj zavidne. Radojka: Zavidim ti na krasnoj lampi u stanu. Tereza: To znam, ljepša je od tvoje. Ali nitko nas ni puškom ne bi natjerao da se sad okupimo, da to nismo same željele. I uvjerena sam da će koncert biti divan upravo zbog te naše različitosti. Radojka pjeva oktavu ispod grmljavine, Gabin glas teško je i opisati, dok ja, pak, pjevam potpuno drukčije.

Kruno Petrinović

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Cijeli intervju s Gabi Novak, Terezom Kesovijom i Radojkom Šverko, u kojem govore o svojim glazbenim počecima, karijeri, supruzima i unucima, pročitajte u tiskanom broju Glorije (br. 873) ili se pretplatite na PDF izdanje

Linker
17. travanj 2024 12:34