LARIN IZBOR

Frane Perišin: Slava zahvaljujući plavim očima

Za svoj prvi veliki angažman pred televizijskim kamerama dubrovački glumac Frane Perišin nije mogao poželjeti bolje od serijala “Larin izbor”. Rođeni Kaštelanin koji već niz godina živi i radi u Dubrovniku ne može zamisliti život bez mora i brodova – a u serijalu Nove TV glumi bogatog brodovlasnika Tončija Zlatara. Frane, doduše, umjesto bijele flote ima samo jednu brodicu, no lijepa je i sigurna, a iduće ljeto namjerava je pretvoriti u ploveću pozornicu.

– S još jednim kolegom obilazio bih naše otoke, a svaku večer odigrali bismo predstavu u drugoj uvali. Davna mi je želja na taj način povezati svoje dvije velike strasti – glumu i ljubav prema brodovima. I Tonči Zlatar osjeća isti žar prema svemu što ima veze s morem, no tu prestaje svaka sličnost između mene i njega. Dovoljno je reći da sam još uvijek podstanar, statusni simboli me ne zanimaju, rijetko nosim odijela, a zbog uloge u kazališnoj predstavi “Svečana večera u pogrebnom poduzeću”, koja je prošli tjedan premijerno izvedena u splitskom HNK, morao sam obrijati bradu koja je Tončijev zaštitni znak – objašnjava 51-godišnji glumac, koji trenutačno proživljava najsvjetlije trenutke u karijeri.

Iako je iza njega gotovo stotinu kazališnih predstava, te zapažene epizodne uloge u filmu “Vjerujem u anđele” i serijalima “Velo misto” i “Stipe u gostima”, široj javnosti postao je zanimljiv tek kao Tonči Zlatar. Na facebooku se nedavno formirao i njegov fan club, u kojem muškarci uglavnom hvale njegovu glumu, dok žene raspravljaju o njegovim plavim očima. Njegova kolegica i televizijska supruga Ecija Ojdanić zbog tog ga je zavodničkog pogleda prozvala – hrvatskim Francom Nerom. I on sam priznaje da je iznenađen koliko mu je zadovoljstva donio rad na serijalu, iako radni dani katkad traju od ranog jutra do mraka.

– Otkako je u veljači snimljena pilot epizoda Larinog izbora, dobio sam dvije ozbiljne ponude za serijale koje sam odbio zbog ugovora s Novom TV. Sviđa mi se atmosfera na našim snimanjima, a osim toga tu vlada prvorazredni profesionalizam. Iako me Ecija Ojdanić nedavno pohvalila rekavši da sam se vrlo brzo uhodao, smatram da trebam još dosta učiti te da mi je ova uloga poput dodatnog semestra na Akademiji – otkriva dramski prvak kazališta Marin Držić, dobitnik Nagrade hrvatskog glumišta za ulogu u predstavi “Suzana čista”.

Za matično kazalište vezan je posljednje 24 godine, a tu je došao na poziv pokojnoga redatelja Marina Carića – svoga mentora sa zagrebačke Akademije. Prije dvije godine Frane Perišin iznenadio je kandidaturom za intendanta dubrovačke kazališne kuće, s obzirom da mu je jedan od protukandidata bio aktualni ravnatelj Petar Mišo Mihočević, s kojim je u to vrijeme bio na sudu. Očekivala se žestoka borba, u kojoj se neće birati riječi – kao što ih Frane Perišin nije birao 2006., kad je nezadovoljan Mihočevićevim vođenjem kazališta i odnosom prema glumcima, prijetio njemu i njegovoj supruzi, glumici Izmiri Brautović. Zbog uvrede časti i ugleda Mihočević je tada tužio glumca, koji se od početka branio šutnjom, na rasprave nije dolazio uz obrazloženje da je bolestan i da se liječi prema terapiji psihijatra, pa ga je sud u Dubrovniku svojedobno čak uputio na liječenje u zagrebačku Kliniku za psihijatriju Vrapče. Spor na Općinskom sudu u Dubrovniku ovog ljeta je dobio svoj epilog, a prema nepravomoćnoj presudi Frane Perišin je osuđen na uvjetnu kaznu od godinu dana. – O tom slučaju narado govorim – kaže Frane Perišin – no uvjeren sam da će se akteri ove nečasne spletke jednog dana sramiti. Uglavnom, nemam više ambicija biti ravnatelj, a i tada sam se prijavio samo zato što nisam bio zadovoljan stanjem u kazalištu. Moj poziv je gluma, što sam znao još kao dječak. U mojoj obitelji nije bilo glumaca, no ja sam bio član raznih dramskih grupa te nakon mature u Splitu nisam dvojio koji ću studij upisati.

Na ulozi u “Larinom izboru” Frani su prvi čestitali sin i kći, oboje studenti, te bivša supruga zbog koje se i doselio u Dubrovnik. Iako se od nje razveo pred četiri godine, kaže da su ostali u odličnim odnosima. Dok su bili u braku počeli su graditi obiteljsku kuću u Cavtatu.

Dolores Tolić

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Cijeli tekst o Franu Perišinu pročitajte u tiskanom broju Glorije (br.876) ili se pretplatite na PDF izdanje

Linker
05. svibanj 2024 02:50