63. BERLINALE

Filmski festival počeo uz kung-fu ljubavnu priču

Vremena se mijenjaju. Nekada su za kung-fu filmove bile rezervirane opskurne dvorane, a sinoć je Berlinski filmski festival otvoren upravo s odom majstorima istočnjačke borilačke vještine. Slavni hongkongški redatelj Wong Kar Wai tako je dobio dvostruku čast – prikazivanjem izvan konkurencije njegov film “The Grandmaster” otvorio je 63. Berlinale, a on sam predsjeda festivalskim žirijem koji će 17. veljače dodijeliti Zlatnoga medvjeda.

“The Grandmaster”, biografska priča o Ip Manu, legendarnom kung-fu majstoru koji je u zapadnom svijetu postao poznat kao učitelj Brucea Leeja, nije tipičan kung-fu film. Spajajući energičnost i virtuoznost borilačke vještine sa sebi svojstvenom emotivnošću i melankolijom, Wong Kar Wai snimio je film koji se može dobro uklopiti i u multipleksima (u Kini je već zaradio više od 40 milijuna dolara) i na filmskim festivalima.

Iako već nekoliko godina gubi na atraktivnosti i ekskluzivnosti, pa se tako niz filmova već mogao vidjeti na Filmskom festivalu Sundance, Berlinale i ove godine nudi brojne poslastice. Od navodno zadnjeg filma Stevena Sodebergha (“Side Effects”), preko novih naslova hvaljenih svjetskih autora poput Ulricha Seidla, Gusa Van Santa i Richarda Linklatera te filma “Lovelace” o jednoj od prvih porno zvijezdi, pa sve do prave invazije francuskih glumačkih diva – Catherine Deneuve, Juliette Binoche i Isabelle Huppert.

Ove godine i hrvatska kinematografija imat će predstavnika u Berlinalu. U programu Forum svjetsku premijeru ima film “Obrana i zaštita” Bobe Jelčića s Bogdanom Diklićem u glavnoj ulozi. U istome programu bit će prikazan i srpsko-hrvatski film “Krugovi” Srdana Golubovića, u kojem jednu od glavnih uloga ima Leon Lučev. Naravno, ne treba zaboraviti ni sarajevskog redatelja Danisa Tanovića, čiji se film “Epizoda u životu berača željeza” natječe za Zlatnoga medvjeda.

Linker
24. travanj 2024 04:48