INTERVJU

Filip Šovagović: Najteže mi je što kao redatelj nisam autoritet

Redatelj i glumac Filip Šovagović (45) na filmskom festivalu u Puli predstavio je čak dva filma: prikazao je kratki igrani “Strejt pul” te na konferenciji za novinare govorio o “Visokoj modnoj napetosti”, čije je snimanje tek nedavno završeno. Filmska ekipa, u kojoj su bili braća Goran i Bojan Navojec, Marija Škaričić, Leon Lučev i drugi, gotovo dva mjeseca je boravila u Jelsi na otoku Hvaru, a nakratko, na tri dana, pridružio im se i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji u filmu igra predsjednika. Pred redateljem je sad veliki posao da izmontira sate i sate snimljenog materijala, tako da film bude spreman za premijeru na sljedećem pulskom filmskom festivalu.

Gdje se zbiva radnja? – Sve se događa u izmišljenom mediteranskom selu, a glavni su likovi trojica braće. Goran Navojec glumi načelnika jednog zaseoka, Bojan Navojec svećenika, a trećega brata, sitnog kriminalca, glumi Mijo Jurišić. Zaplet počinje kad načelnik želi da se selo poveća na više od sto stanovnika jer bi tada dobilo status grada. To nije lako jer se u njemu, doduše, rađaju djeca, ali stariji seljani umiru.

U prvoj postavi bila je Nataša Janjić. Zbog čega ona ne glumi u filmu? – Mislim da sam okupio odličnu glumačku ekipu, no neki su, na žalost, otpali, poput Nataše Janjić koja nam se nije mogla pridružiti jer je nastupala u emisiji Zvijezde pjevaju u kojoj je došla do finala.

Kako to da se u filmu pojavljuje i Stjepan Mesić? – Kad sam razmišljao o glumcu za ulogu predsjednika države, palo mi je na pamet da bi bilo super angažirati pravog predsjednika. Uostalom, Stjepan Mesić je u mladosti i glumio. S veseljem je pristao, no bilo je problema oko termina zbog njegovih brojnih obveza. Pojavile su se i priče da je to samo naš reklamni trik, pa sam i ja posumnjao da će se zaista pojaviti. Kad sam ga napokon ugledao na otoku, pao mi je kamen sa srca.

Što vam je bilo najteže? – Najviše nas je iscrpljivala vrućina. A i nekim članovima ekipe, uglavnom prijateljima, možda nisam uvijek bio dovoljan autoritet. Nakon dva mjeseca snimanja osjećao sam se jako izmoreno.

Ines Stipetić

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Cijeli intervju s Filipom Šovagovićem pročitajte u tiskanom izdanju Glorije (br.869) ili se pretplatite na PDF izdanje

Linker
13. travanj 2024 16:02