ČELIČNA TV LADY

Elizabeth Homsi: Kao urednica ne provodim samovolju

Zabavni program Hrvatske televizije dobio je novu “čeličnu lady” – 38-godišnju Elizabeth Homsi, urednicu Zabavnog programa, za koju je čak i neprijeporna Ksenija Urličić ustvrdila da je zacijelo jako hrabra žena kad se usudila odlučiti da ovogodišnjeg hrvatskog predstavnika na Eurosongu ne izabiru ni gledatelji ni žiri već – ona. A odlučila je da u Azerbajdžan putuje Nina Badrić i time uznemirila hrvatsku estradu.

– Odluka je bila moja, ali nije donesena ad hoc. Dobro sam o njoj promislila, uzela u obzir da prijašnji načini izbora nisu donijeli željeni rezultat i odlučila nešto promijeniti. Prvotni koncept bio je natjecanje s top-izvođačima hrvatske hrvatske estrade različitih glazbenih žanrova, no kako su neki od njih odustali, među njima i Jelena Rozga, to nije zaživjelo. Prvi i jedini izbor nam je, stoga, bila Nina Badrić, koja je u potpunosti zadovoljavala kriterije. Željela sam izvođače koji dosad nisu pobjeđivali na Dori, imaju snažan vokal i interpretaciju, urbani glazbeni stil te karizmu – kaže Elizabeth Homsi te dodaje kako je za svoju odluku dobila potporu Brune Kovačevića, glavnog urednika HTV-a, i Instituta hrvatske glazbe, koji su osnovali Hrvatsko društvo skladatelja, Hrvatska diskografska udruga te Hrvatska glazbena unija. Tvrdi, dakle, da nije provodila samovolju, već je u skladu sa svojim ovlastima donijela odluku iza koje čvrsto stoji.

– Ja ne mijenjam mišljenje i stavove već se svojim uredničkim ovlastima stojim iza njih. Kseniju Urličić izuzetno poštujem jer je učinila mnogo za Zabavni program. Ona je, uostalom i “mama” Dore, jer je odabrala ime za tu manifestaciju, no sad je neko drugo vrijeme. Ne znam kako se odlučivalo kad je ona bila urednica, ali ja svoje odluke donosim na temelju istraživanja tržišta, osluškivanja javnosti te bez ikakvih osobnih preferenci. Vode me profesionalnost, iskustvo i vlastiti osjećaj pri biranju sadržaja – objašnjava Elizabeth Homsi koja je u dvije i pol godine uredničkog mandata sa svojim uredničko-produkcijskim timovima realizirala emisije 8. kat, Država, selo, grad, Pjevaj moju pjesmu, novi format Binga, Jadranske igre i Sve u 7 te s ponosim spominje njihovu visoku gledanost.

Kao što je ponosna da je svoju karijeru gradila korak po korak. Kao studentica novinarstva na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti praksu je odrađivala na OTV-u. Prvi novinarski prilog napravila je 1994. s Goranom Višnjićem, tada još neafirmiranim glumcem, i to za emisiju Tko gleda, zlo ne misli. Snimku te emisije još čuva kod kuće na VHS-u. Nakon toga je poslala životopis na HTV, izrazivši želju da barem volontira, i tako je postala vanjska suradnica u redakciji filmskog programa. Na sadašnju funkciju postavljena je s mjesta jedne od urednica u Zabavnom programu, naslijedivši Mirka Fodora. Šef joj je bio Domagoj Burić, koji joj je ponudio uredničku poziciju u Zabavnom programu i rekao da je vrijeme da odlučna žena sa stavom počne uređivati zabavu na HTV-u.

– Odrasla sam u obitelji kojoj je estrada i televizija bila jako daleko. Moja mama Antonija je informatička programerka, a tata Yahya, koji je na studij u Zagreb došao iz Sirije, diplomirani inženjer strojarstva. Imam i tri godine mlađeg brata Amira, također informatičara, s čijom djecom Michelle (11), Nicolle (6) i Antonijem (5) rado provodim vrijeme. Zapravo smo moja sestrična, glumica Jasna Palić, i ja crne ovce u obitelji. Kao klinka sam plesala jazz dance u raznim plesnim školama, među kojima je i Tihane Škrinjarić, pa je bilo logično da napravim korak više i okušam se i u kazalištu – govori Elizabeth Homsi, koja je ipak shvatila da se plesom neće moći baviti dovijeka pa je za svoj životni poziv odabrala novinarstvo. Uvijek je priželjkivala da to bude zabavni program jer je odrastala uz legendarnog Antona Martija, velike dame zabavnog programa Helgu Vlahović i Jasminu Nikić te Sašu Zalepugina i njegovu emisiju Nedjeljno popodne, kao i TV showove Sedma noć i Bravo.

– Posao me silno veseli i u redakciji sam doista cijeli dan jer radim u tri programa – kontakt, glazbenom i mozaičnom. Vrlo sam precizna i točna, što tražim i od svojih suradnika pa ako se netko ne pridržava rokova ili je površan u poslu, znam i planuti. No, uvijek sam za razgovor i svakome ću u lice reći što mislim. Ne želim da išta ostane u zraku jer to stvara lošu energiju i smeta u poslovnom i osobnom odnosu – tvrdi Elizabeth Homsi. Trenutačno su sve njezine snage usmjerene, kaže, na Zabavni program. A što se ljubavi tiče, još joj se nije desila ona sudbonosna. Iako točno zna što želi. Samosvjesnog, pouzdanog, duhovitog i pažljivog muškarca, koji pred sobom ima vrlo jasne ciljeve.

Damir Leljak

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Cijeli tekst o Elizabeth Homsi pročitajte u tiskanom broju Glorije (br.889) ili se pretplatite na PDF izdanje.

Linker
04. svibanj 2024 00:20