KUHINJA KAO UMJETNOST

Edita Misirić: Tajna moje vitke linije

Premda je podrijetlom iz Donje Stubice, Editi Misirić , 32-godišnjoj voditeljici na RTL Televiziji, draža je mediteranska kuhinja. Nema ništa protiv pileće juhe s rezancima, purice s mlincima i pečenih štrukli, štoviše, to je nezaobilazno kad dođe mami na ručak, ali za svoj gušt češće si priušti brancina s kuhanim krumpirom i blitvom ili carpaccio od tune.

– Moje su se gastronomske navike promijenile kad sam prije 13 godina došla u Zagreb na studij novinarstva. Više nije bilo zagorskih specijaliteta mame Maje pa sam počela eksperimentirati s hranom i zaljubila se u morske specijalitete. Kad je riječ o ribi, doista nisam izbirljiva i jednako obožavam zubaca, brancina, škarpinu ili list. A ne mogu odoljeti ni školjkama, rakovicama, škampima i kozicama. Uz takav morski jelovnik obvezno popijem čašu vina s Hvara ili Pelješca – objašnjava Edita Misirić.

Jedino joj je žao što nema više slobodnog vremena pa da stečeno kulinarsko znanje dovede do savršenstva.

– Moj prosječni radni dan traje od 11 do sedam na večer, a kako živim sama, baš mi se i ne kuha samo za sebe. Radije skoknem u neki restoran, najčešće u Primošten, gdje sretnem i neke kolege. No, društvo pozovem i k sebi na večeru. Tada pripremim nešto jednostavno, ali ipak posebno, poput rižota s kozicama i mediteranskim travama.

Edita Misirić kuhanje smatra umjetnošću i stoga su joj manji zalogaji u sljedovima draži negoli pretrpan tanjur. A u tome je i tajna njezine vitke linije. Nikad ne pretjeruje u jelu i samo jednom mjesečno priušti si fast food ili neku visokokaloričnu slasticu. Draže joj je pripaziti što i kako jede negoli se patiti strogim dijetama.

– Oduvijek sam slaba na kolače, za što je “zaslužna” moja mama, majstorica za kolače i torte. Iako je po struci frizerka, mnogi bi se slastičari mogli sakriti pred njom. Moje rođendanske torte uvijek bi bile najljepše, a imala sam čak i tortu u obliku klavira, nogometnog igrališta i tortu barbiku. Teško da ću ja ikada moći napraviti tako nešto. Ali mogla bih “doktorirati” na dalmatinskoj “spizi” – šali se voditeljica Exkluziv Tabloida.

Damir Leljak

Linker
29. travanj 2024 22:27