DANIJELA MARTINOVIĆ

Drukčija za rođendan

Posljednjih dana Danijela Martinović razmišlja samo o jednom – kako napraviti što bolji koncert za djecu s teškim tjelesnim oštećenjima. Naime, splitska udruga Anđeli, koju su osnovali roditelji invalidne djece i djece s posebnim potrebama, organizira je humanitarnu akciju da bi prikupila milijun kuna za uređenje rehabilitacijskog vrtića za tu djecu. A kako je 38-godišnja splitska pjevačica od lani kuma te udruge, poželjela se i sama uključiti u tu akciju pa će 12. srpnja, zajedno sa svojim kolegama Oliverom Dragojevićem, Petrom Grašom, Gibonnijem i Nenom Belanom, zapjevati na koncertu nazvanom Splitska dica anđelima na Prokurativama. A za tu je prigodu sašila i nove haljine jer, kako kaže, kuma mora biti na visini zadatka.

Kako ste došli na ideju da organizirate ovaj koncert? – Tri dana nakon tog koncerta proslavit ću 38. rođendan. Pa će to biti moj rođendanski poklon. Naime, već dugo razmišljam kako bi bilo lijepo da za svoj rođendan ja nekoga darujem i ovaj koncert je prilika da toj djeci pokažem koliko mislim na njih, a članovima udruge koliko im se divim zbog svega što rade da bi toj djeci pružili najviše što mogu.

Tko vam je osmislio styling za koncert? – Haljina se radi u splitskom atelijeru Arileo, a korzet je dizajnirao Ivica Klarić. Bit će to prava modna čarolija. Još razmišljam kakav ću make-up imati, ali sve sam bliža šminki koju mi je za ovo snimanje napravio Tomo Vrban. Vrlo je decentna, a prvi put sam se odrekla umjetnih trepavica, a sasvim prirodnu dosad su me vidjeli samo moji najbliži. Godinama me već nagovaraju da to učinim, ali nekako sam mislila da su mi oči više dolaze do izražaja s umjetnim trepavicama. Sada mi se čini da je ipak najbolje ono što nam je dala priroda.

Jeste li obnovili ljetnu garderobu? – Nedavno sam imala koncert u Beču, ali pronašla sam odličan outlet te sam se počastila s desetak ljetnih haljinica.

U kakvom ćete badiću provesti ovo ljeto? – Nikada na plažu ne idem bez barem tri kupaća kostima. Ove će godine to biti jedan bijeli i dva s leopardovim uzorkom.

Koliko ste kilometara spremni prevaliti za dobar shopping? – Obožavam kupovati izvan Hrvatske jer sam tada opuštenija. Otkrila sam nekoliko outleta u Njemačkoj, Austriji te Italiji, gdje ostavim najviše novca. A i moja prijateljica Maura ima trgovinu torbi i cipela u malom gradiću pored Trsta pa rado svratim i do nje.

Koji su vam omiljeni brendovi? – Nemam najdraže “ime”. Stvari mi se sviđaju ili ne. No, za nastupe odijevam kreacije modnog studija Arileo ili zagrebačkog Hippy Gardena. Njihove kreatore naprosto obožavam pa se i privatno družimo.

Promislite li dva puta prije nego što nešto kupite? – Prije sam kupovala impulzivno i godinama sam imala u ormaru komade koje nijednom nisam stavila na sebe. Sada u shopping idem ciljano, i obvezno s nekom prisebnom prijateljicom koja će glasno pljesnuti rukama kad se zanesem.

Kako biste opisali svoj odjevni stil? – Nemam određeni stil i najvažnije mi je da ono što nosim ima neku poruku. Baš sam neki dan odlučila ispisati meni važne rečenice i misli na omiljene traperice. Slične sam imala prije desetak godina i gdje god bih se u njima pojavila, ljudi bi se nasmiješili. A jedan prolaznik toliko se trudio pročitati sve što piše na njima da me desetak minuta pratio. Na kraju mi je simpatično dobacio da odustaje jer da bi mu trebalo previše vremena da mene – pročita.

U čemu ste najseksi svom dečku Petru Graši? – U nečemu vrlo ležernom. I da sam po mogućnosti bosa i nenašminkana.

A on vama? – Neodoljiv mi je u odijelima. Stvarno mu odlično pristaju jer je visok.

Idete li zajedno u shopping? – Skupa dođemo do nekog shopping centra, a onda svatko na svoju stranu. Najveći nam je gušt poslije pokazivati što smo sve kupili, a vrlo često i isprobavati. I to ja njegove, a on moje stvari.

Usklađujete li odjeću za izlaske? – Dosad nismo. No, upravo ga ovih dana nagovaram da se na vjenčanju jednog našeg prijatelja pojavimo odjeveni u stilu šezdesetih. Jedva čekam da ga vidim u trapez hlačama i sjajnoj košulji s velikim ovratnikom. Kad bih ga barem mogla nagovoriti da za tu prigodu pusti i brkove! Kad je bal, nek’ je maskenbal.

Maštate li o svojoj vjenčanici? – Bit će duga, poput one kakvu je na svom vjenčanju nosila Lady Di. Imat ću stotinjak djeveruša i dječji vrtić koji će pridržavati šlep.

Koji ste posljednji komad odjeće dobili od Petra? – Petar mi nikada ne kupuje odjeću jer nam se ukusi jako razlikuju. Osim kad su u pitanju postole. Baš ima oko za dobru cipelu. Nedavno mi je kupio krasan par Burberry cipela.

Za što vam nije žao potrošiti novac? – Za večernje haljine i donje rublje, a slaba sam i na cipele. Neki dan sam pospremala ormar s cipelama u našem domu u Splitu i nakon što sam rodbini i prijateljicama podijelila jednu punu torbu, ostalo mi je još 30-ak pari. Ne računajući cipele koje imam u zagrebačkom stanu.

Što vam je bio najveći modni gaf? – Bilo ih je puno, ali moram se i pohvaliti da sam neke stvari otkrila prije nego što su postale trend.

U koliko visokoj potpetici možete s lakoćom hodati? – Od 15 centimetara. Obožavam štikle, a prve cipele s potpeticom kupila sam kao šesnaestogodišnjakinja za jedan nastup u Njemačkoj. Bile su od satena oslikanog tulipanima. Zbog njih su me dugo zvali – štrumfeta.

Ubrajate li se među žene koje se dotjeruju i kad idu na tržnicu? – Hoću li u “spizu” ići skrivena iza velikih crnih naočala i kapice ili sva tip-top, ovisi o tome kako sam raspoložena te koliko imam vremena za dotjerivanje. Premda mi u pravilu ne treba mnogo vremena da bih se našminkala. U svakom slučaju, kakva god da došla na tržnicu, kumice me uvijek prepoznaju po glasu.

Što nikada ne biste odjenuli? – Stavila bih na sebe i vreću za smeće ako bi to poboljšalo scenski nastup.

Kako uspijevate ostati vitki? – Redovito trčim i treniram, posjećujem salone ljepote te pazim što jedem. Premda se možda ne bi reklo, nisam te sreće da u hrani mogu uživati koliko hoću. Ali i kad dobijem koji kilogram viška, ne brinem se puno jer se pravilno rasporede po svim “frontovima”.

Bez čega ne možete zamisliti ljeto? – Bez šešira, šilterica, naočala, japanki, torbica, marama… Nakit rijetko nosim, a bižuteriju gotovo nikada. Ako je već neophodan, onda odaberem neki decentan ukras od bijelog zlata ili srebra.

Koja vam osoba imponira svojim odjevnim stilom? – Jennifer Aniston, glumica koja se iz ružnog pačeta pretvorila u princezu.

Što je s vašom modnom linijom za djecu Dama? – Neke moje prijateljice oduševile su se mojim idejama i malim kreacijama, ali na žalost, trenutačno imam previše glazbenih obaveza da bih se mogla igrati koliko želim. Pripremam studijski album na kojem će biti deset novih pjesama pa sam kreiranje privremeno ostavila po strani. No, čim se zvijezde poklope, nastavljam gdje sam stala.

Što je završni touch u vašem ritualu dotjerivanja? – Iskren i širok osmijeh. Koji znači da sam zadovoljna obavljenim.

Razgovarala Dolores Tolić Snimili: Viktor Drago i Goran Matijašec Šminka Tomo Vrban Frizura Mario Treščec za frizerski salon Kefa iz Zagreba Asistent Ivan Friščić

Linker
26. travanj 2024 11:26