Instagram
ONI ZNAJU

Dragocjene lekcije koje možete naučiti od svog djeteta

Često se može čuti kako odrasli imaju štošta za naučiti od djece. Posebice što se tiče zdravlja i životnog ritma. Pitate se kako?

Djeca još uvijek žive slušajući prvenstveno svoje fiziološke potrebe, reagirajući na podražaje odmah i nesmetano izražavajući svoje emocije. Odrasli su skloni pak sve to staviti po strani i odgoditi za kasnije, budući ih guše svakodnevni stres i prenatrpan raspored.

A to se kasnije može vratiti kao bumerang. Zato su lekcije koje možemo naučiti od svoje djece, odnosno one na koje nas ona mogu podsjetiti upravo one elementarne:

Kad ste gladni – jedite. Ne preskačite ručak jer ste u velikoj gužvi i ne stignete. Ako pregladnite, to vam može donijeti glavobolju, poremetiti metabolizam te donijeti osjećaj umora i bezvoljnosti. Uvijek možete odvojiti pola sata za ručak. Djeca slušaju svoj trbuh.

Spavanje je neizostavan dio dnevne zdravstvene rutine. Ne uskraćujte si dragocjene sate sna – spavanje je važno. Kad su djeca umorna i/ili razdražljiva, vrijeme je za krevet. Pokušajte se pridržavati i vi toga. Ništa ne odmara i osvježava mozak (i izgled) bolje od sna.

Izrazite emocije. Ako ste tužni ili vas neko razljuti ili povrijedi, ‘odradite’ te emocije, nemojte ih potiskivati. Možda ne baš na način kako to rade djeca, ali razumijete što želimo reći. Izbacite to iz sebe i osjećat ćete se bolje.

Ne morate sjediti mirno. Ni u uredu, ni kod kuće. Djeca su nemirna i stalno ih se upozorava da sjede mirno. Ali kretanje je najprirodnija ljudska potreba. Zašto se ne bi meškoljili i svako malo dizali od stola – i na poslu i kod kuće. Dapače. Što više fizičke aktivnosti to bolje.

Jednostavno, zar ne?

Linker
28. rujan 2022 23:34