GLORIA PROMO

Doživite ljepotu Ohridskog jezera i "Grada svjetlosti"

Jedan od najljepših darova prirode u Europi je Ohridsko jezero i njegova okolica. Dovoljno je vidjeti ga usnulog u daljini, čuti valove, zagledati se u beskraj plavetnila i silno se zaljubiti u njega.

Jezero je proglašeno svjetskom baštinom i pod zaštitom je UNESCO-a . To je jedno od najdubljih i najstarijih jezera u Europi, sa više od 200 endemskih vrsta. Činjenica o dobi jezera, koje po izlasku sunca izgleda kao da je rođeno u zoru, leži u tragovima antičkog života na dnu njegovih voda. Pretpostavlja se da je staro između 4 i 10 milijuna godina, te se svrstava u istinske raritete.

Nezaboravno iskustvo je ronjenje u jedinstvenom podvodnom arheološkom nalazištu na Balkanu između atraktivnih endemskih životnih oblika, kao što je okrugla ohridska spužva. Jezero obiluje podvodnim vrelima i izvorima uz istočnu i južnu obalu, što njegove vode čini nevjerojatno bistrim. Prozirnost na nekim mjestima doseže čak 22 metra.

Većina površinskih izvora vode se nalaze kraj samostana “Sv. Naum”, a u neposrednoj blizini grada je jedan od najpoznatijih izvora – Studenčista poznat kao Biljanini izvori.

Grad Ohrid koji leži na obalama jezera, poznat i kao “Vječni grad” je povijest kulture Makedonije u malom, najvažniji obrazovni centar i kolijevka pismenosti slavenskih naroda. Tu je najstarije sveučilište u Europi (IX st.), zahvaljujući djelovanju Sv. Klementa i Sv. Nauma. Antički povjesničar Tit Livije ga spominje kao gradske zidine grada Lihnidosa u 3. stoljeću prije Krista, a prvi veći opis datira iz 5. stoljeća, kada se ovaj grad branio od napada plemena tijekom Velike seobe naroda.

Tvrđava je korištena i u rimskom i bizantskom razdoblju, a tijekom Samuilovog carstva bila je znatno proširena i povećana. Danas su ostale očuvane 18 kula i četiri vrata tvrđave, koji su zaštitni znak grada.

Duh antičke dobi se osjeća i u amfiteatru u starom dijelu grada Ohrida. Vjeruje se da je sagrađen u 3. stoljeću prije Krista. Sačuvani su mnogi predmeti iz tog doba kao i iz doba srednjeg vijeka. Danas se u ovom kazalištu održavaju mnoge manifestacije, uključujući i Ohridsko ljeto. Ako posjetite Ohrid tijekom ljetnih mjeseci, a propustite vidjeti predstavu u ovom kazalištu, onda ćete propustiti i jedinstvenu priliku da dijelite isti osjećaj sa gledateljima koji su sjedili na tom istom mjestu, tisućama godina prije vas.

Pobjegnite od stvarnosti i ostvarite svoj san u “Gradu svjetlosti”, kraj jednog od najstarijih i najljepših jezera na svijetu.

Pogledajte fotogaleriju!

www.macedonia-timeless.com

Linker
19. travanj 2024 20:49