VLATKO STEFANOVSKI

Djevojke sam osvajao sviranjem gitare

Kako je došlo do toga da vam na albumu gostuje čuveni nizozemski gitarist Jan Akkerman? – Upoznali smo se prije pet godina u Kumanovu, gdje smo zajedno svirali, i nakon toga ostali smo u kontaktu. Prihvatio je moj poziv da mi gostuje na albumu, kao i da svira sa mnom u Hrvatskoj.

Kako to da ste snimili blues-album? – “Thunder From The Blue Sky” pokazuje moje gitarističke korijene i uzore, a takav blues album su tražili i moji obožavatelji. Iako sam poznat kao gitarist koji izvodi tradicionalnu makedonsku glazbu na jazz fusion način, tri akorda iz bluesa su osnova svega. Kojim ste se glazbenicima divili kao klinac? – Jimiju Hendrixu, Ericu Claptonu i svim crnim blues-autorima: Robertu Johnsonu, B.B. Kingu… Koju glazbu puštate kad se želite razveseliti? – Dobru dance-muziku ili soul – Raya Charlesa ili Arethu Franklin.

A kad ste tužni? – Klasika, najčešće Mozart.

Zašto uvijek svirate zatvorenih očiju? – Pokušavam jedno čulo smanjiti da bih drugo razvio. Zatvorim oči da bih bolje upravljao vlastitom maštom, posvetim se samo zvuku i igram se emocijama. Glazba se stvara uz pomoć mašte i intuicije. Je li vam ikad, za vrijeme koncerta, pukla žica na gitari? – Nikad. No, Janu Akkermanu su na koncertu u Zagrebu pukle četiri žice, a u Splitu jedna. Kad ste prvi put uzeli glazbalo u ruke? – S osam godina, kad je moj otac donio kući mandolinu i gitaru.

Koliko imate gitara kod kuće? – Dvadeset, i svaka dođe na red u određenom periodu. Na hrvatskoj turneji odlučio sam se za Leo Scala gitaru. Za vas kažu da ste doktor gitare: kakav je inače vaš odnos prema doktorima? – Bojim ih se i teško me nagovoriti da idem na pregled. Ali, od komplimenta da sam doktor gitare, ponosniji sam na prestižnu titulu koju mi je lani dodijelilo skopsko sveučilište Sv. Kirila i Metoda i imenovalo počasnim doktorom umjetnosti. Ipak sam samouk u sviranju gitaru, nemam nikakve škole i valjda sam taj počasni doktorat dobio zbog trnovitog puta. Što prvo napravite kad dođete kući u Skoplje? – Prvo podijelim darove cijeloj obitelji i onda otvorim skopsko pivo. Supruzi Gordani najčešće kupujem parfeme, sinu Janu (7,5) igračke, a kćeri Ani (19) odjeću, jer ona voli lijepe i “brendirane” stvari. Kako se snalazite u kućanskim poslovima? – Nisam ekspert za kuhanje i nikad nisam naučio peglati. Ali, volim čekić i kliješta, vješt sam i u vodoinstalaterskim poslovima, a nije mi mrsko čeprkati po vrtu, šišati travu, zalijevati cvijeće… Što najviše volite jesti i piti? – Crno vino uvijek, zimi sarmu, a ljeti turlitavu (kuhano povrće zapečeno s tri vrste mesa: svinjskim, telećim i janjećim) te musaku od crnog patlidžana. Jeste li svoju djecu učili svirati gitaru? – Nisu za to pokazali interes. Mali je za peti rođendan dobio bubnjeve, a Anu zanimaju jezici, što i studira.

Jeste li popularni među njihovim prijateljima? – Mislim da jesam. Pogotovo među Aninim prijateljima, rokerima i gitaristima koji nam dolaze u kuću i pritom pokazuju dosta poštovanja prema meni.

Gdje ste upoznali suprugu i čime vas je osvojila? – Gordanu sam upoznao davno, u centru Skoplja, gdje su se mladi okupljali. Imala je na sebi ljetnu lepršavu haljinu i izgledala je vrlo eterično.

Jeste li ikad osvajali gitarom? – Jesam, najviše na plažama. Gitara je bila najlakši način da upoznaš djevojku. Od koga ste naslijedili talent za glazbu? – Valjda od roditelja: mama Nada bila je glumica, tata Mirko glumac i redatelj. I ja i moj pet godina stariji brat Goran, dramski pisac koji radi u Engleskoj, od roditelja smo naslijedili strast prema sceni. Na što volite potrošiti novac? – Na gitare. Kako biste se opisali u tri riječi? – Otvoren, iskren i direktan.

Čime biste se bavili da niste glazbenik? – Najvjerojatnije bih bio slikar ili fotograf. Bavite li se još amaterski fotografijom? – Naravno, iako s digitalnim fotoaparatima ne uživam kao nekad, razvijajući crno-bijele fotografije. Imate li još neki hobi? – Volim sa sinom igrati košarku, čime sam se bavio u mladosti.

Kako ćete provesti ostatak ljeta? – S obitelji idem u Firencu, jer mi ondje kći uči jezik u ljetnoj školi. A poslije toga imam dosta koncerata po Crnoj Gori i Makedoniji, a tjedan dana ću predavati gitaru u Sloveniji.

Marijana Marinović

Linker
23. travanj 2024 22:12