MAŠTOVITA NOĆ

Dizajnerske igre na prvoj večeri Cro A Portera

ELFS (Pogledajte fotografije) Na prvoj večeri Cro A Portera led je probila Jelena Rozga , stupivši na pistu kao ‘Mafia Lady’ s pištoljem skrivenim u halterima. Dakako, riječ je o novoj kolekciji dizajnerskog dvojca ELFS, Ivana Tandarića i Aleksandra Šekuljice, koji ipak nisu ponudili inovativan dizajn, ali su zato zadržali dozu svoje prepoznatljive zaigranosti u kolekciji koja je bila nešto opasnija nego inače. Dobro poznate majice s printom nošene uz svečane satenske suknjice oduševit će mlađi dio njihove vjerne publike i kupaca, a vjerni fanovi primijetit će da ovoga puta nisu preopterećivali kolekciju mašnama, volanima, šljokicama i sl. Dozu modne ozbiljnosti i sazrijevanja prikazali su elegantnim kaputima, osvježenim upečatljivim zatvaračima, te večernjim haljinama koje su se glamurozno vijorile oko nogu modela. Novi hit zasigurno će postati upravo pištolji s početka priče, odnosno hulakopke s ovim ‘opasnim’ motivima, rezerviranim samo za najhrabrije dame.

Linea Exclusive (Pogledajte fotografije) Modna kuća Linea Exclusive s gotovo 40 godina tradicije iznenadila je mnoge prisutne jer se odmaknula od svojih glamuroznih i upečatljivih haljina, idealnih za svečane prilike, te je ovoga puta, umjesto uobičajenih valova satena, dominirala igra čipkom. Irina Car i njezina majka Danijela pokušale su ponuditi ponešto urbaniju kolekciju, u kojoj su se kao ponajbolji isticali kaputi i damski šeširi, a reviju je zatvorila televizijska novinarka Fani Stipković .

– Sve mi se svidjelo, no posebno sam došla dati podršku Linei, čije haljine nosim i privatno za posebne prilike – Vanja Halilović otkrila je svoje oduševljenje.

Jasmina Arnautović (Pogledajte fotografije) Mlada dizajnerica Jasmina Arnautović pokazala je modnu odvažnost u igri materijalima i oblicima koje je ponajprije obilježavala funkcionalnost. Predimenzionirani komadi na rubu avangardnosti oduševljavaju svojom igrom, a najveće pohvale idu zbog doze ženstvenosti u muškom dijelu kolekcije.

Etna Maar (Pogledajte fotografije) Dizajnerica Andrijana Subotić Pjajčik u novoj kolekciji, inspiriranoj Cruellom De Vil, donijela je krznene kaputiće i kožne suknjem nošene uz veste, dolčevite i maksi haljine zanimljivih krojeva, rezova i drapiranja – idealne za svakodnevne kombinacije.

Arileo (Pogledajte fotografije) Bračni par Marija i Jurica Pirić zaista su zasjali novom kolekcijom na Cro A Porteru u kojoj se vidjela ljubav prema detaljima, poput remenja koje je ovoga puta rađeno od prave kože i mesinga, ali i prema kolorističkom minimalizmu, pri čemu su prevladavale bež i crna boja.

– Inspiracija je bila, recimo to tako, banalna – Daleki istok kojeg smo obradili na neki naš način, nastojeći sve to pretočiti u jednu modernu pret-a-porter kolekciju. Ideja kao ideja je bila kimono, s tim da smo od toga razradili nosivu kolekciju koja je dostupna svakoj ženi – rekao nam je Jurica Pirić.

Oduševljenje nije skrivao ni modni kritičar Neven Korkut koji je prišao dizajnerskom dvojcu i pohvalio ih riječima:

– Jako mi se svidjelo, još sam kasnio na vašu reviju. Sjedim, krene i mislim si ‘odlično je’.

Reviju je otvorila i zatvorila 21-godišnja manekenka Kristina Šalinović koja posljednjih nekoliko mjeseci postaje sve traženije ime svjetske modne scene pa je tako surađivala i sa samim Karlom Lagerfeldom. Sve prisutne zanimalo je otkud Kristina na Arileovoj reviji?

– Kristina Šalinović za nas je nosila svoju prvu reviju prije par godina, kada je bila anonimna manekenka i moram priznati da je sada došla slučajno. Ona je bila slobodna, pozvali smo je i bilo je interesantno da nakon par godina ponovno ponese reviju – otkrila je za Gloriju Marija Pirić.

Jelena Aleksić (Pogledajte fotografije) Ulaznicu za nastup na Cro A Porteru 25-godišnja dizajnerica iz Zagreba dobila je zahvaljujući pobjedi na Fashion Incubatoru, a svoju mušku kolekciju ponovila je i sada – voluminozne kapuljače koje se stapaju u šalove i cijelu jednu konstrukciju te nose elemente istočnjačke tradicije. Odabravši jednu, modru boju, riskirala je da upadne u monotoniju što se, nažalost, i dogodilo.

Boris Pavlin (Pogledajte fotografije) – Ova revija je trebala biti veliko finale – trilogija koja je počela prošle jeseni. Ideja je bila uzeti jednu veliku kolekciju i rascjepkati je na tri komada, kad se već ne može napraviti u jednom komadu. Nažalost, kapaciteti s kojima ja raspolažem su takvi da se svaka haljina radi dva do tri tjedna i za to bi trebalo jako puno priprema. Ovo je bio super kompromis jer, umjesto da radim kapsule, koje ne volim raditi – znači, kolekcije od dvadeset komada – imao sam prilike uzeti jednu kolekciju. Od svih tih 80 do 90-ak skica, odabrao sam 60 koje su bili najbolje i najzanimljivije, one za koje sam mogao naći materijale koji su mi se svidjeli i funkcionirali te jednostavno napraviti tri cjeline koje su imale neki razvoj i evoluciju do ovog današnjeg dijela – obajsnio je za Gloriju svoju kolekciju najveći romantičar Cro A Portera, Boris Pavlin .

Njegovi komadi počeli su inspiracijom šumskim životinjama, poput jelena, a završili snježnom bajkom.

– U ovoj kolekciji bilo je skriveno jedno malo iznenađenje, haljina iz sljedeće kolekcije. Skice su već napola gotove i bit će to malo pročišćenije linije, sličnije možda početku ove kolekcije nego kraju – ovim riječima Pavlin je zaključio prvu večer Cro A Portera.

Pratite Cro A Porter na Glorijinoj podstranici

Linker
18. travanj 2024 15:15