PEDESET GODINA KARIJERE

Dionne Warwick: Bilo mi je zabavno pjevati s Whitney Houston

Američka diva soula Dionne Warwick , koja dolazi u Zagreb, gdje će 17. i 18. prosinca, tjedan dana nakon svog 71. rođendana, pjevati s Ivom Gamulinom Giannijem u Koncertnoj dvorani Lisinski”, slavi veliki jubilej – pedeset godina na pozornici.

Šezdesetih godina prošlog stoljeća bila je, uz Arethu Franklin, najpopularnija američka soul-pjevačica, s nizom hitova koje su za nju pisali skladatelj Burt Bacharach i tekstopisac Hal David, kao što su “Walk On By”, “Do You Know The Way To San Jose”, “I Just Don’t Know What To Do With Myself”, “I Say A Little Prayer”… Iako su se kasnijih godina hitovi prorijedili, Dionne Warwick je i dalje snimala, a radi i danas. U međuvremenu je nastupala i na televiziji, posvećivala se humanitarnom radu – već je deset godina ambasadorica organizacije FAO koja djeluje u sklopu UN-a, a ove godine kreće i na svjetsku turneju.

Rođena je u obitelji glazbenika. Otac Marcel promovirao je gospel-ploče, mama Lee pjevala je gospel u obiteljskoj grupi The Drinkard Singers, a sestra Dee Dee također je pjevačica. Dionneina teta je, pak, Cissy Houston, pjevačica gospela i soula, mama Whitney Houston . Njezina je rođakinja i Leontyne Price, operna sopranistica, prva Afroamerikanka koja je postala primadona Metropolitan opere.

Dionne Warwick bila je od 1966. do 1975. u braku s glumcem i bubnjarom Williamom Elliottom, s kojim ima dva sina, Davida (42) i Damona (38). Razgovarali smo u Salzburgu, gdje je promovirala album “Only Trust Your Heart”.

­ ­

Zapravo je teško i zamisliti da biste postali nešto drugo jer su vaši roditelji, a i šira obitelj, bili u glazbenom svijetu. – Moj otac je promovirao gospel-ploče za diskografsku kuću Joea Robinsona i za Chess, a mama, njezine sestre i braća imali su gospel-grupu The Drinkard Singers. Svako malo sam pjevala s njima. Kad bi se netko razbolio ili imao druge obveze pa ne bi mogao doći na nastup, ja bih uskakala. A imala sam i gospel-grupu The Gospelaires, sa sestrom Dee Dee i dvije nećakinje.

Pjevali ste i s mnogim drugim zvijezdama: s vašom sestričnom Whitney Houston, s Natalie Cole i mnogim drugima. Kako je došlo do toga? – S Whitney i Natalie sam pjevala na koncertu pod nazivom Divas. Nije mi se sviđalo ime, no bilo je zabavno raditi s obitelji. Natalie, naime, poznajem toliko dugo da je za mene dio obitelji.

Kakvu glazbu slušate kod kuće? – Najviše uživam u brazilskoj glazbi.

Je li to zbog toga što imate i brazilskih korijena? Tako barem piše u vašoj biografiji. – Crnci su u Ameriku došli iz Afrike, a jedna od ulaznih postaja u “novi svijet” bila je brazilska pokrajina Bahia. Utoliko se može reći da imam brazilske korijene, kao i mnogi drugi u Americi. Brazil ­mi se, uz to, veoma sviđa. Dugo sam ondje provodila veći dio godine, a ostatak bih bila kod kuće u New Jerseyu. Imala sam i stan u Rio de Janeiru, ali sam ga prodala prije tri godine, pa sam sad u Brazilu beskućnica. Moja mama se razboljela, kao i moja sestra, pa sam se morala vratiti i biti uz njih. Na žalost, nijedna više nije s nama. U svakom slučaju, planiram se vratiti u Brazil.

U Rio de Janeiro ili u Bahiju? – Ne znam još. Vjerojatno u Rio, no sigurno ću jednom završiti u Bahiji.

Je li vaš stariji sin David zaista bio policajac? – Mrzila sam to. Kad mu je bilo 16 godina, David je svirao bubnjeve u mom pratećem bendu, uglavnom preko ljeta, kad nije išao u školu. Kasnije je htio pjevati sa mnom, no kad sam odlučila da ću manje nastupati, rekao je da će pronaći pravi posao, pa je upisao policijsku akademiju u Los Angelesu. Meni to nije bilo drago, no mislila sam, ako ga to čini sretnim, onda u redu. Dip­lomirao je među prva tri u klasi i postao policajac. Hvala Bogu, nije se zaposlio u Los Angelesu, nego u mirnom gradiću Whittieru, pa se nisam morala toliko brinuti za njega. Iz Whittiera je premješten u Hermosa Beach, još mirniji gradić. Poslije sam ga ipak uspjela nagovoriti da se vrati glazbi i sad opet radi sa mnom.

Očito je da mu je glazba u krvi. Radi li još nešto osim što pjeva i svira bubnjeve? – Piše pjesme, i to odlične. Za Luthera Vand­rossa je 1989. napisao “Here And Now”, pjesmu koja je bila veliki hit.

Je li i vaš mlađi sin Damon u svijetu glazbe? – Damon je producent, radio je s mnogo mladih pjevačkih zvijezda, Christinom Aguilerom , Pink , Destiny’s Child…

Izgledate odlično. Je li to zbog toga što koristite vlastitu kozmetiku? – Hvala na komplimentu, tako se i osjećam. Istina je, koristim već dugo kreme koje izrađujem uz pomoć dermatologa i kemičara, a planiram pokrenuti i vlastitu liniju. Jedna velika kozmetička kuća je već zainteresirana za suradnju. Teško mi je samo pronaći vremena da se tome posvetim.

A planirate li i novi album? – Sad promoviram “Only Trust Your Heart”, a izdavačka kuća je zainteresirana i za nastavak. No, sve više razmišljam o albumu country glazbe. Radila bih ga s najboljim producentima, skladateljima i glazbenicima iz Nashvillea. A iako to možda nekima zvuči čudno, zaista bih to voljela.

Osvojili ste šest Grammyja, a rekli ste da biste voljeli osvojiti i nagrade Oscar, Tony i Emmy? – Istina, ne nužno tim redoslijedom. Planiram mjuzikl na Broadwayu koji bi bio pretočen u TV show, možda i u film, što bi mi moglo donijeti sve te tri nagrade.

Gdje ćete ih smjestiti? – Ne brinite se, naći ću mjesta za njih.

Nastupit ćete u Zagrebu s Ivom Gamulinom, a to neće biti prvi put da surađujete s hrvatskim glazbenicima. Sjećate li se nastupa u Beču 1993., uz Placida Dominga, kad je orkestrom ravnao Vjekoslav Šutej? – Naravno, kako ga se ne bih sjećala. To mi je je­dan od najdražih koncerata. Jako mi je žao što maestro Šutej više nije s nama.

Feđa Kalebić

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Cijeli intervju s Dionne Warwick pročitajte u tiskanom broju Glorije (br.883) ili se pretplatite na PDF izdanje

­

Linker
19. travanj 2024 11:24